İlkadım 11. Uluslarası balkan tarihi kongresine ev sahipliği yapıyor

TAKİP ET

İlkadım Belediyesi ve Samsun Mübadele Derneği tarafından düzenlenen ve 02-03 Aralık tarihleri arasında devam edecek "11. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi" açılışı gerçekleşti.

İlkadım Belediyesi öncülüğünde Ömer Halis Demir Kongre Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Samsun Valisi Osman Kaymak,  AK Parti Samsun Milletvekilleri Hasan Basri Kurt ve Orhan Kırcalı, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Enes İbrahim,  AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Yanık, Batı Trakya Türkleri savunucusu Merhum Sadık Ahmet’in eşi ve DEB Genel Başkanı Işık Sadık Ahmet gibi isimlerin yanı sıra birçok akademisyen ve yurt dışından gelen misafirler katıldı.

MÜBADELE GÜNLERİ RESİMLERLE CANLANDI

Konferans öncesi Ressam Şebnem Ersoy tarafından resmedilen ve mübadele şartlarını o günün psikolojisi ile yansıtan resim sergisi gezildi. Büyük beğeni toplayan serginin ardından salonu dolduran çok sayıda katılımcı İstiklal Marşımızı hep bir ağızdan okurken konuşmalara kardeşlik ve Türklük vurgusu öncülük etti.

BAŞKAN TOK’TAN YAHYA KEMAL ŞİİRİ

Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Yanık tarafından yapılan açılış ve selamlama konuşmasının ardından doğum yeri Üsküp olan ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı’nın “Kaybolan Şehir” adlı şiiri ile başlayan İlkadım belediye Başkanı Erdoğan Tok; “Öncelikle siz değerli misafirlerimizi Kurtuluş Mücadelesinin ilk adımının atıldığı Meşale Kent İlkadım ’da ağırlamaktan sonsuz mutluluk duyuyorum. Şiirde de söylendiği gibi daha bir asır öncesinde bizler için Üsküp ne ise Bursa’da oydu,Bağdat, Musul, Selanik, Kırcaali ne ise Edirne, Balıkesir, Samsun’da oydu. İşte bu sebeple bu gün diyoruz ki, Türkiye Türkiye’den çok daha büyüktür. Bizim gönül coğrafyamızın sınırları Balkanlar’dan Kafkaslar’aoradan Orta Asya’yahasılı yedi kıtaya yayılır. Geçmişini bilmeyen geleceğini tayin edemez. Bizler tekerrürden ibaret olduğu söylenen tarihimizi çok iyi bilecek ve zaferlerimizden de yenilgilerimizden de büyük dersler çıkaracak ve bu dersleri böylesi etkinliklerle gelecek nesillere aktaracağız. Bizleri bir araya getirerek yeniden kenetleyen bu sempozyumlar geleceğimize yön verebilmek, kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi ve hedefimizin ne olduğunu unutturmamak adına çok önemlidir. Bu vesile ile bu kongrede emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyor, bu çorbada tuzumuz olması hasebiyle büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Akademisyen ve Makedonyalı konuklara Başkan Tok tarafından İlkadım’ın simgesi Saathane tablosu hediye edilirken, diğer protokol üyeleri ve akademisyenlerin konuşmalarıyla devam eden konferansta 02-03 Aralık tarihlerinde 2 gün boyunca mübadele yılları konuşulmaya devam edilecek.