İrfan Meclisi Sohbetleri'nde Musul ve Kerkük Konuşuldu

TAKİP ET

​İrfan Meclisi Sohbetlerinde bu hafta son günlerde ülke gündemine oturan "Dünden Bugüne Musul-Kerkük Meselesi" konuşuldu.

OMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aydın Dünden bugüne Musul Kerkük meselesini anlattığı konuşmasında kamuoyunda Ankara Anlaşmasının Türkiye’ye müdahale hakkı verdiği iddialarının çok anlamlı olmadığını belirterek, “Artık dünyada geçmişte yapılan anlaşmaların bir hükmü yoktur. Güç kimdeyse söz sahibi de odur. Uluslararası alanda güçlü olan ülkeler hep söz sahibi olmuşlardır. Kimse sana burada hakkın var, gel demez. Gücün varsa gidersin yoksa oturursun. Geçmişten günümüze kadar bu hep böyle olmuştur. Musul – Kerkük bizim milli davamızdır, bugün gücümüz vardır ve Türkiye gereğini yapabilecek durumdadır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı sohbette Musul’un dünü ve bu günü ele alındı. Aydın ayrıntılı olarak anlattığı Dünden bugüne Musul ve Kerkük meselesinde şunlara değindi:

Yüzyıllar Süren Türk Hakimiyeti

Bu bölge, Tuğrul Bey’den Birinci Dünya Savaşı sonrasına kadar Türk hakimiyetinde kalan son derece önemli bir bölgedir. Osmanlı’nın son dönemlerinde ayrılmak isteyenler olmasına karşın halkının ekseriyeti Türk hakimiyetinde kalmak istiyordu. Bunun içindir ki İngilizler Türkiye’nin referandum tekliflerini halkın kendisini yönetecek idareyi seçecek akla sahip olmadığını ileri sürerek reddettiler.

Uzun Süren Müzakereler ve Günümüz

Musul sorunu Lozan Görüşmeleri ve Tersane Konferansı’nda da çözülemeyince konu Milletler Cemiyeti’ne bırakıldı. Milletler Cemiyeti ise günümüz şartlarına bağlı bir antlaşmayı öngördü. Musul’u Irak yönetimine bıraktı.

Güç Kimdeyse Söz Sahibi Odur

Güç kimdeyse söz sahibi de odur. Uluslararası alanda güçlü olan ülkeler hep söz sahibi olmuşlardır. Kimse sana burada hakkın var, gel demez. Gücün varsa gidersin yoksa oturursun. Geçmişten günümüze kadar bu hep böyle olmuştur.

Asla Devlet Olamayacaklar!

Günümüzde kurulmaya çalışılan yapı asla bir devlet olamayacak. Bunun temel sebeplerinden biri bölgede çok farklı aşiret gruplarının olması. Bu gruplar arasında barış ortamı sağlayıp bir millet oradan da bir devlete ulaşmak asla mümkün değil.

Gece dinleyicilerin soru ve görüşlerinim alınmasının ardından sona erdi.