Kademeli normalleşme süreci ne zaman başlayacak? Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele başta olmak üzere önemli konuların masaya yatırıldığı kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kademeli normalleşme süreci hakkında bilgiler verdi.

Kısıtlamaların esnetilmesi gündemde mi? Kafe ve restoranlar açılacak mı? Hafta sonu sokağa çıkma yasakları devam edecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşların merak ettiği sorunların da yanıtını vermiş oldu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kabine Toplantımızda güvenlikten sağlığa, ülkemizin gündemindeki tüm meseleleri değerlendirdik. Geçtiğimiz günlerde Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesine yapılan harekatla ilgili ayrıntılar üzerinde de durduk.
"İller dört gruba ayırarak mart ayı başında vaka ve aşı durumlarına göre sınıflandırılacak, normalleşme takvimi belirlenecek, Kademeli olarak normalleşme adımları atılacak. Mart ayı başından itibaren kafe, lokanta, restoran gibi mekanların durumları buna göre belli olacak."

Yüz yüze eğitime geçiş
Salgının seyrine göre, normalleşme adımlarını da atıyoruz. Okullarımızda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçişin müjdesini paylaştık. Yoğun kar yağışı sebebiyle bazı illerimizde geçiş ertelenmiş olsa da bu süreç devam edecektir.

Salgının dünya, ülkemiz ve şehirlerimiz bazındaki seyrini ayrıntılı olarak tekrar değerlendirdik. Kimi şehirlerimizde hala sıkıntının ciddi düzeylerde olduğunu gördük.

Türkiye'de aşılamada son durum
Aşı çalışmaları hızla sürüyor. Şu anda 5.5 milyonun hemen hemen üzerinde bir aşılama kampanyasını tamamladık. Bu işi başaran Türkiye oldu. Halihazırda 5 milyon 700 bin aşılamaya ulaşmış durumdayız.
Asıl önem verdiğimiz yerli aşı geliştirme çalışmalarını da yakından takip etmeyi sürdürüyoruz. Salgın tedbirleriyle ilgili şu hususları paylaşmak istiyorum.

Kademli normalleşme sürecini başlatıyoruz
Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz bir ay olacaktır. İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademli normalleşme sürecini başlatıyoruz.

Restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası
İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır."

Kafe ve restoranlar açılacak mı