Karadeniz'de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi gerçekleştirildi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini belirterek,  Fatih Sondaj Gemisi''nin Tuna 1 kuyusundan 320 milyar küp doğal gaz keşfettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ve dünyanın merakla beklediği müjdeyi açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini belirterek, "Fatih Sondaj Gemimiz Tuna1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti" dedi.

ZENGİN YENİ KAYNAKLAR 
Elde edilen verilere göre aynı bölgede daha fazla doğal gaz kaynağı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemisi 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna1 kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. İstanbul'un fethinin yıldönümünde Karadeniz'e uğurladığımız Fatih Sondaj Gemimiz ismine layık bu başarısı hepimizi gururlandırdı. Tuna 1 diye adlandırılan bu alanda gereken tüm test analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Buradan elde edilen verilerle aynı bölgede yeni doğal gaz kaynaklarının kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Yani bu ilk kuyuda bulunan rezervler çok da zengin bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek. Yıllarca enerjide dışa bağımlılığının maddi ve manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak artık geleceğimize daha güvenle bakacağımıza inanıyoruz. Doğal gaz operasyonunu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğal gazın yüzey çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleri ile birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız" diye konuştu.

KARADENİZ DOĞAL GAZI 2023 YILINDA KULLANIMA SUNULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın 2023 yılında kullanıma sunulacağını belirterek, "Şimdi hedefi veriyorum. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktadır.  Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Nihayet son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk. İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz. Şu anda bakımda olan Kanuni'nin de yıl sonunda devreye girmesiyle Akdeniz'deki faaliyetlerimize hız vereceğiz.

recep tayyip erdoğan