Karadeniz'deki bereket, balıkçıların yüzünü güldürdü

TAKİP ET

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında avlanan balıkçılar, 20 günde 80 ton palamut, 60 ton mezgit, 40 ton tekir, 20 ton lüfer, 3 ton istavrit ve 1,5 ton kalkan balığıyla kıyıya döndü.

AA muhabirinin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, ilçenin açıklarında 20 günde yakalanan 80 ton palamut, 60 ton mezgit, 40 ton tekir, 20 ton lüfer, 3 ton istavrit ve 1,5 ton kalkan, balıkçı halinden İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Rize, Bursa, Kocaeli, İzmir, Antalya başta olmak üzere çok sayıda kente sevk edildi.



Geçen yılki balık sezonunda yakalanan 30 ton palamudun 80 tona yükseldiği ilçede, 90 ton mezgit oranının da 1,5 ayda 120 tona ulaşması balıkçıların yüzünü güldürdü.



Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Firuz Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamasında son 20 gün içerisinde Ereğli açıklarından önemli miktarda balık yakalandığını söyledi.



İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl, sezonunda 30 ton palamut ile 90 ton mezgit yakalandığını belirten Yılmaz, "Bu yıl ciddi bir balık yakalanmıştır. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Hava şartları ve bilinçli avcılığın yaygınlaşması Karadeniz'de bereketi artırdı. Deniz suyu sıcaklığı ve balıkların göçü de av oranını etkileyen unsurlar. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda hamsi bereketi yaşanırken Ereğli'de henüz hamsi yakalanamadı" diye konuştu.



Yılmaz, bereketli bir sezonun yaşandığını, Ereğli açıklarında yakalanan balıkların Türkiye’nin çok sayıda iline gönderildiğini kaydetti.



Balıkçı tezgahlarında palamut, mezgit, tekir ve istavritin kilogramı 10 liradan, kalkanın kilogramı da 40 liradan satışa sunuluyor.