Kaya'dan mükelleflere çağrı: 'Son güne kalmayın'

TAKİP ET

SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya, Resmi Vergi ve bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin sigortalı ve işverenlere uyarılarda bulundu. Kaya, yapılandırma için son müracaat tarihinin 31 Temmuz 2018 olduğunu açıkladı.

31 TEMMUZ’U BEKLEMESİNLER

Samsun’da 7143 sayılı yapılandırma kanunuyla ilgili çok büyük talep aldıklarını söyleyen SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya, “Vatandaşlarımız yapılandırmanın son günü olan 31 Temmuz’u beklemesinler. Bir an önce işlerini halletsinler. Çünkü süre zarfı kısalmaya başladığı gün yoğunluk daha da artacaktır. Vatandaşlarımız müracaatlarını merkez müdürlüklerimize, il müdürlüğümüze bir an önce yapsınlar. Aynı zamanda işverenlerimiz e-devlet şifresi üzerinden müracaatlarını yapabilirler. Lütfen vatandaşlarımız 7143’ü kaçırmasınlar” dedi.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILIYOR

 Hangi borçların yapılandırmaya girdiğiyle ilgili bilgiler veren Kaya, “İşverenlerimizin her türlü pirim borcu, idari para cezaları, işsizlik sigortası, özel işlem vergileri, eğitime katkı payı da dahil olmak üzere tüm borçları bu yapılandırmaya giriyor. Diğer taraftan Bağ-Kurlular yönünden işe bakarsak 4B Bağ- Kurlularımızın, her türlü borçları ve tarım Bağ- kurlularımız, EK5, EK6, EK9 ile birlikte kapsama girmeyen borcumuz yok denilecek kadar az. Özellikle bu 7143’te yeni bir yenilik daha var. Hukuk’a intikal etmiş alacaklarımızda yapılandırma kapsamındadır.  Geçen yapılandırmada bu olmamıştı. Vatandaşlarımız mutlaka fırsatı değerlendirmeli” diye konuştu.

NE KADAR İNDİRİM SÖZ KONUSU?

Borçlarla ilgili ne kadar indirimlerin olacağı hakkında konuşan Kaya, “Yapılandırmadan önce kişinin borcu neredeyse 5’te 1’ine düşen kısımları var. Mesela 10 liraysa 20 lira rakamlarla ödemeler gibi şeyler çıkabiliyor ama eski borçlarda yapılandırma rakamları çok fazla indirimli oluyor. Ayrıca peşin ödemelerde gerçekten müthiş indirimler oluyor. Vatandaş için çok güzel düzenlemelerimiz var” dedi.

 YAPILANDIRMALAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kaya konuşmasının devamında şunları söyledi:  “Peşin ödeme seçeneği seçebiliyorlar. Bunun ödeme tarihi 31 Ağustos’tur. Ya da 6 taksit gibi taksitlendirme seçeneği ile ödeyebiliyorlar. Yani 2’şer ayda bir ödeme yapıyorlar borçları 12 ayda bitmiş oluyor. Veya 9 eşit taksit, 12 eşit taksit ve 18 eşit taksitle de ödeyebiliyorlar. Fakat mesela 18 ay taksit imkânı, 2’şer arayla ödendiği için 36 ay gibi bir süreye takabil etmiş oluyor.”

‘SAMSUN’DA 5 BİN BAŞVURU ALINDI’

“4B prim borçları ile alakalı şuan da, 3 bin küsuru geçtik. Bir de bizim bu dönem daha çok Bağ-Kurlularda geriye doğru ihya dediğimiz, yani geriye doğru silinmiş olan hizmetlerini almahakları var. Vatandaş bize gelip ihya ile ilgili talepte bulunduğu zaman bu ihyaları canlanıyor ve onların gecikme cezalarını siliyoruz. Onları da TÜFE’ye göre hesaplıyoruz. Yaklaşık 5 Bin civarında bir talep aldık. İşveren yönünden de yaklaşık 5 bin talep mevcut. Ayrıca gün geçtikçe artarak ilerlemeye devam ediyoruz.”

Kaynak; samsungazetesi