Kaymak: Siz Değerli Gazilerimize Çok Şey Borçluyuz

TAKİP ET

Samsun Valisi Osman Kaymak, İlkadım Kaymakamlığı'nca düzenlenen 'KKTC Milli Mücadele Madalyası ve Beratı Tevcih Töreni'ne katılarak, KKTC'nin hazırladığı madalya ve beratları protokol üyeleriyle birlikte Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan 121 gazimize takdim etti.

Samsun Valisi Osman Kaymak, İlkadım Kaymakamlığı’nca düzenlenen ‘KKTC Milli Mücadele Madalyası ve Beratı Tevcih Töreni’ne katılarak, KKTC’nin hazırladığı madalya ve beratları protokol üyeleriyle birlikte Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan 121 gazimize takdim etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlkadım ilçesi Pazar Cami İmam Hatibi Resul Güneş tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Daha sonra Kıbrıs Barış Harekâtı ile ilgili video gösterisi sunuldu. Gösterimin ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril yaptığı konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası garantörlükten doğan hakları neticesinde bundan tam 45 yıl önce 20 Temmuz 1974 yılında 01 Ağustos ve 14 Ağustos 1974 yılında ‘Ayşe Tatile Çıksın’ parolasıyla 2. Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleştirmiştir. Türk Silahlı kuvvetlerimizin azimli ve kararlı mücadelesinin sonucunda yavru vatanda yaşayan soydaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanarak Kıbrıs Halkı’na kalkan olunmuştur. 20 Temmuz Barış Harekâtı adanın tamamına barış getirmiştir.

Temmuz ayının özelliği gereği gölgede 50 dereceyi bulan sıcağa rağmen aç susuz ve uykusuz olarak verilen eşsiz kahramanlık sonucu 498 şehidin şahadete erdiği barış harekâtında yavru vatan topraklarının sınırları çizilmiştir. Vurulunca değil unutulunca ölen gazilerin unutulmadığının nişanesi olarak 45 yıl sonra Kıbrıs Gazilerine tevcih edilmek üzere yaptırılan Milli Mücadele Madalyalarının takdimi bizleri ziyadesiyle memnun ve bahtiyar etmiştir.” dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise törende yaptığı konuşmasında, “45 yıl önce başlatılan barış harekâtı sonucu Kıbrıs bizim yavru vatanımız olarak kaldı. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak hüviyetini sürdürmektedir. Ama hepimiz biliyoruz ki, bu topraklar kolay vatan olmadı. Şehitlerimiz bizler için, bu vatan, bayrak ve ezan için canlarını verdiler. Bizler onlara minnettarız. Yüzyıl önce de bu topraklar işgal altındaydı. Anadolu’da karamsarlık ve karabulutlar hakimdi ve ümitler tükenmişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Kurtuluş Mücadelesini başlatarak bu günkü bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini attılar. Buradan bütün şehitlerimize rahmet diliyoruz. Allah hainlere fırsat vermesin diyoruz. Allah bizlere bu güzel ülkede birlik, beraberlik, huzur ve barış içerisinde yaşamayı nasip etsin.” dedi.

Türkiye’nin kolay bir coğrafya olmadığını ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Mücadelesi devam ediyor. Kıbrıs Barış Harekâtı da aslında onlardan biriydi. Ne zaman ki, Türkiye’nin zayıf olduğunu zannettiklerinde bizlerden bir şeyler almaya çalışıyorlar. 30-40 yıldır sürdürülen PKK bölücü terör örgütü de aynı amacı gütmektedir. 15 Temmuz 2016 FETÖ terör örgütü darbe girişimi de Türkiye’nin bölünme harekâtı idi. O anlamda bizlerin bir ve beraber olması lazım. Vatan, millet duygusunun diri ve yüce tutulması lazım. Türkiye’nin kolay vatan edinilmediğini çocuklarımıza en iyi şekilde anlatmamız lazım. Siz değerli gazilerimize çok şey borçluyuz. Allah hepinizden razı olsun. Sizleri unutmayarak bu madalya ve beratları gönderen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkililerine çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Şehitlerimizin hepimiz için canlarını feda ettiğini söyleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Hatta bir ilçede, apartmanda ve bir mahallede şehit varsa o şehit o mahalleye veya apartmana zimmetlidir diye düşünmek lazım. O şehidin ailesinin ihtiyaçları, onların gönüllerinin hoş edilmesi, onların mutlu olması ve incinmemesi, o mahallenin veya apartmanın sorumluluğundadır. O şehit ailesini o mahalleli incitirse ondan şehit incinir. Şehit incinirse de Allah incinir. O yüzden şehit ailelerimizi incitmeden onların hatırlarını soralım.” dedi.

Şehit yakınlarının çok kıymetli ve onurlu insanlar olduğunu ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak konuşmasının sonunda, “Şehit yakınları kimseye muhtaç değillerdir. Devletimiz her zaman onların yanlarındadır. Kamu görevlilerimize şunu söylüyorum. Lütfen şehit yakınlarımızı baş tacı yapalım ve kesinlikle onları incitmeyelim. Onlar bize şehitlerimizin emanetidir. Şehit ailelerinin her türlü ihtiyacını karşılamak hepimizin görevidir. Türk Milleti tarihin hiç bir döneminde devletsiz kalmamıştır. Bağımsızlığını kaybetmemiştir. Allah devletimizi ebet müddet daim eylesin. O anlamda Allah birliğimizi, beraberliğimizi ve dirliğimizi bozmasın diyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi Osman Kaymak, KKTC’nin hazırladığı madalya ve beratları Garnizon Komutan Vekili Alb. Cengiz Şahingöz, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı ile birlikte Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan ve İlkadım’da ikamet eden 121 gazimize takdim ederek, gazilerimizle sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektirdi.