Kenevir Yetiştiriciliği Hizmetiçi Eğitim Toplantısı Yapıldı

TAKİP ET

Ülkemizde kenevir yetiştiriciliği 29 Eylül 2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik' kapsamında 19 ilimizde izinli olarak yapılabilmektedir. Samsun ili bu kapsamda kenevir yetiştiricilik izni verilen illerimizden birisidir.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 21-22 Mart 2019 tarihleri arasında Samsun da izinli kenevir yetiştiriciliğinin yapıldığı 19 ilin katılımıyla “Kenevir Yetiştiriciliği Hizmet içi Eğitim Toplantısı” düzenlenmiştir.
Kenevir Yetiştiriciliği Hizmet içi Eğitim Toplantısına Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Ercan TÜRKTEMEL, Tarla Bitkileri Birim Koordinatörü Şakir KARAKAYA ile izinli kenevir yetiştiriciliğinin yapıldığı 19 ilin (Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak)  İl Müdürleri ve İl Müdürlüğünde kenevirden sorumlu teknik personeli, KaradenizTarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü (KTAE) ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile sektör paydaşları katılım sağlamıştır.


21 Mart 2019 Perşembe Samsun Grand Amisos Hotel de düzenlenen “Kenevir Yetiştiriciliği Hizmetiçi Eğitim Programı’nın 1. Günü Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar AK ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Ercan TÜRKTEMEL’in açılış konuşmaları ile başladı. 
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI; “İlimiz Kenevir üretimi konusunda eski tarihlere sahip olup Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de bu konu yazılı olarak bulunmaktadır. Birçok köyümüzde kendirlik diye mahalle ya da mevkiler bulunmaktadır. Samsun olarak üreticinin Kenevir üretiminde sıkıntısı yok kenevir tarımsal üründen çok ilimiz için bir kültürdür. Ancak üreticilerle birlikte sadece kenevir üretmek değil kenevirin sanayisini de İlimiz de, Vezirköprü İlçemizde görmek istiyoruz. Sanayisi olmadan kenevir üretimini artırmak birkaç yıl sonra yeniden üretimi daraltacaktır. Bu konuda üretime üreticiye bize destek verdiği için Bakanlığımıza, Ondokuz Mayıs Üniversitemizin Değerli Hocalarına ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün idari ve teknik kadrosuna, son bir yıldır kenevir soyma ve işleme konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü ASTAB Makinaya teşekkür ediyorum. Üretimde marka olmak için sanayicilerimize Samsuna Vezirköprü ye bekliyoruz.” Şeklinde ifade etmiştir.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar AK; Enstitümüz ve çalışma arkadaşlarımız Üniversite ile birlikte Narlı ve Vezir çeşitlerinin ıslahı konusunda çalışmanın tescil aşamasına geldiği üretimin yaygınlaştırılması için çalışıldığını belirtmiştir.


Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Ercan TÜRKTEMEL; mevcut mevzuat üzerinde çalışma yapıldığını amacımız Endüstriyel Kenevir Üretimi artırmak ve bunu sanayi ile birlikte destekleyebilmek olduğunu söylemişlerdir.
Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç.Dr. Selim AYTAÇ “ Dünya’da ve Türkiye’de Kenevir Sektörü ve Kenevir Tarımı” konulu sunumu ile katılımcılara konu hakkında bilgi verdi. 
“Samsun’da Kenevir Uygulamaları” konulu sunumu ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Fatmagül KAVUT2018 yılında kenevirde üretim lideriSamsun’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
Kenevir Yetiştiriciliği Hizmetiçi Eğitim Toplantısı’nın öğleden sonraki 2. Oturumunda “ Kenevirin Narkotik Durumu” konusunda Samsun İl Emniyet Müdür Yardımcısı Tolga BOSTANCI sunumlarıyla bilgi verdi.
“Kenevirin Kullanım Alanları” konusunda Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Ş. Funda ARSLANOĞLU sunumu ile katılımcılara bilgi verdi.
“Ülkemizde Kenevir Araştırmaları” konusunda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Şahin GİZLENCİ sunum yaptı.
“Kenevirin Morfolojisi” konulu sunumu ile Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Ali Kemal AYAN bilgi verdi.
“Kenevir Yetiştiriciliği ile ilgili Yönetmelik Uygulamaları “  konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ali ULUKÜTÜK sunumları ile bilgi verdi.
Kenevir Yetiştiriciliği Hizmetiçi Eğitim Toplantısı’nın değerlendirme bölümü ve soruların cevaplandırılması ile 1. Günün sonuna gelindi.
Kenevir Yetiştiriciliği Hizmetiçi Eğitim Toplantısı’nın 2.Günü; Ülkemizde bugün ekimini gerçekleştirdiğimiz kenevir tohumunu bugüne taşıyan, 2018 yılında kenevir üretim öncüsü olana İlimiz Vezirköprü ilçesine gidilerek kenevir ekimi gerçekleştirildi. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğün de Bölüm Başkanı Mustafa ACAR ile Ziraat Mühendisi Mahmut DOK ekim mibzeri ile kenevir ekimini uygulamalı olarak yerinde gösterdi. Sonrasında son bir yıldır kenevir yetiştiriciliğinde maliyet ve emeği artıran havuzlama yapılmadan lif soyma üzerine çalışan ASTAB Makineden Mühendis Haldun BABACAN ile Selçuk KARAGÖZLER kenevir lif soyma makinesini çalıştırarak katılımcılara konu hakkında bilgi verildi.

nail kırmacı