Kenevir Yetiştiriciliği Konulu Hizmet İçi Eğitim Çalışması Tamamlandı

TAKİP ET

29 Eylül 2016 tarih ve 29842 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile 19 ilde Üretim alanları belirlenmiş olan Kenevir konusunda İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan konu sorumlusu teknik elemanlar için düzenlenen hizmet içi eğitim çalışması tamamlanmıştır.

Samsun, uzunca zamandır ruhsatlı üretim yapılan tek il olma özelliğini korumakla birlikte, 2018 yılında farklı illerde de üretim yapılacağı bildirilmiştir. Samsunda lif (elyaf) ve tohum amaçlı üretim yapılmakta olup; mevcut yönetmelik bunlar dışında ki amaçlar için üretime izin vermemektedir

İlimizde 2018 yılı elyaf veya tohum amaçlı üretim için 59 da alanda tohum 54 da alanda elyaf amaçlı toplam 113 da alanda üretim için ekimler tamamlanmıştır.Üretim; gerçekleşeceği İlçe de İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve kolluk güçleri kontrolünde yapılacak olup bunun dışındaki ilçelerden Üretim izini için müracaat olmamıştır.

Konu ile ilgili düzenlenen Hizmet İçi Eğitim Çalışmasında; Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik Hükümleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümünde Görevli Ziraat Mühendisi Fatmagül KAVUT,

Kaçak Kenevir İle Etkin Mücadele Konusu İl Emniyet Müdürlüğünde Görevli Şube Müdürü Tolga BOSTANCI ile İl Jandarma Komutanlığında görevli koordinatör J.K. Bçvş. Erdinç KÖSE, Kenevir Tarımı ve Morfolojisi hakkındaki bilgiler ise 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkilerinde görevli Doç.Dr.Selim AYTAÇ tarafından katılım sağlayan personele bilgi verilmiştir.

Eğitim çalışmasının öğleden sonraki kısmında ise üretim izinli alanlarda konu sorumlusu Teknik Elemanlar için düzenlenen Teknik İncelemede tarlalarda uygulamalı olarak Doç.Dr.Selim AYTAÇ tarafından personele bilgi verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak İl Müdürü Nail KIRMACI yaptığı açıklamada;“Tarihi Çin’in en eski tarihine; Anadolu da Evliya Çelebiye kadar uzanan Kenevir bizim kültürümüzde özellikle Anadolu da halen kullanılmakta bir bitkidir.Tohumundan lifine aslında efsane bir bitki olan Kenevir aynı zamanda dünyada ve küreselleşmenin etkisiyle ülkemizde de gündem oluşturmaktadır.

İlimiz için 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren izinli üreticiler dışındaki her ne amaç için olursa olsun yetiştiriciliği yapılan kenevir YASA DIŞIDIR. Ayrıca 19 Mayıs Üniversitesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün de araştırma amaçlı projeleri 2016 yılından itibaren halen devam etmekte olup “Elyaf amaçlı üretim için gerekli olan “düşük THC oranlı “ yani “Endüstriyel Kenevir “ tohumluk tescillerini beklemekteyiz.

İl Müdürlüğü olarak hedefimiz,üreticilerimizinyönetmelik hükümlerine uygun biçimde üretim alanlarını önceki yıllarda olduğu gibi binli rakamlara çıkarabilmek zaten var olan bir kültürü çocuklarımıza gençlerimize aktarabilmek kırsaldan kente kaçışın hızını kesebilmektir.Kenevir konusunda koordineli çalıştığımız Üniversitemiz Hocalarına, kolluk güçlerimize ve İlçedeki sorumlu arkadaşlarımıza konu ile ilgili bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz” demişlerdir.