Kurbanlık alacaklar dikkat! Sorgu ekranı açıldı

TAKİP ET

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı uygulama ile artık kurban kesecek olan vatandaşlar kurban küpe numarasını elektronik ortamdan sorgulatarak hayvanın cinsine yaşına kurban olup olmayacağına kolaylıkla ulaşabilecek.

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlarında en çok merak ettiği konuların başında Kurban Bayramında kesilecek hayvanların küpe numaralarını sorgulamak geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı uygulama ile artık kurban kesecek olan vatandaşlar kurban küpe numarasını elektronik ortamdan sorgulatarak hayvanın cinsine yaşına kurban olup olmayacağına kolaylıkla ulaşabiliyorlar.  2016 yılında yapılan değişiklikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemine kaydediliyor. Elektronik küpe sistemiyle de vatandaşlar kurbanlıkları inceleme fırsatı elde etti.

ELEKTRONİK KÜPE DÖNEMİ

Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 3 ay içerisinde, küçükbaş hayvanlar ise 6 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınmakta. Süreleri aşılması durumunda cezalı küpeleme ve kayıt yapılmaktadır. Küpelenmeyen ve kayıt edilmeyen hayvanların ise bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilmeyeceği belirtiliyor.

SİSTEM NELER SUNUYOR?

TÜRKVET Hayvan Kayıt sisteminde; hayvanların bulunduğu işletme, işletme sahibi, işletmenin bulunduğu adres, tür, ırk, cinsiyet bilgileri ile doğum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutulmaktadır.

HAYVANDA OLMASI GEREKENLER

Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde nakil belgesinin hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde hayvanların muayene kontrolünden sonra bu belgelere istinaden düzenlenen Veteriner Sağlık Raporu gereklidir.

SORGU EKRANIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkvet'e kayıtlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanması amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca geliştirilen HaySag isimli mobil uygulama da appstore ve Google play’den cep telefonlarına indirilerek kullanılabilmektedir."

Kaynak; samsungazetesi