Kuyumcular isyanda! 'Kapımızdan müşteri çalıyorlar'

TAKİP ET

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, 'Bankaların altın alım satım işlemi yapması kuyumcuların işlerine darbe vuruyor' dedi.

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, bankaların altın alım satım işlemi yapmasın eleştirdi. Başkan Özman, konuyla ilgili Samsun Gazetesi ve Samsun Canlı Haber TV’ye özel açıklamalarda bulundu.   

'TASARRUF MİKTARI YETERLİ DEĞİL'

  Bankaların alım satım yapmasının kuyumcuları olumsuz etkilediğini belirten Özman, “Pastadan alınan payın bir başka sektöre gitmesi anlamına gelir. Ülkemizdeki tasarruf miktarı yeterli değil. Yatırım için tasarruf bulamayan bunu da yurt dışından alan bir ülkeyiz. Çoğunlukla insanlar altını tasarruf etmek, yastık altında yatırım yapmak amaçlı alıyor. Vatandaşımız yatırımını kötü günlerde kullanmak için tasarruf yapıyor. Düğün yapmak için alan da var, hastalanırsam zor durumda kalmayayım diyen de. Milli gelirimiz çok düşük olduğu için de istenilen düzeyde tasarruf yapılamıyor. Bu da bizim işlerimizin zayıflamasına neden oluyor. Son günlerde döviz ve altın karşısında Türk Parası eriyip gidiyor. Vatandaşın alım gücüde düşüyor. Kuyumcu esnafının işleri bir de bu taraftan azalıyor. Bunun üzerine bankaların kuyumcular yerine altın satması bizim işlerimizi dibe çekiyor. Tasarruf için benden gelip alacağı altını bankadan alıyor. Bankaların doğrudan altın hesabı açıp, cüzdanlarına altın gramı yazarsa bu benim satışımı azaltacaktır” ifadelerini kullandı. 

 KAPIMIZDAN MÜŞTERİ ÇALMASINLAR

 Türkiye’de herkes kendi işini yaptığı sürece hiçbir yerde problem kalmayacağına değinen Başkan Özman, “Bankalar kendi işini yapmalı. Verdiği dekonttan para kesiyor, senin paranla aldığın cüzdana yazı yazarken bile para ödüyorsun. Kırtasiyecilik yapıyor, arzuhalcilik yapıyor, şimdi bir de kuyumcuların işine el attı, biz ne iş yapacağız. Kuyumcunun işini eskiden marketler de yaptı. Zamanında altın sattılar. Kuyumcunun yaptığı işe herkes talip. Marketçi altından ne anlar, alan kişi hangi güvenceyle alır. Altından anlamak özel ihtisas ister. Dolayısıyla bunlar kuyumculuk sektöründe bir daralmaya sebep oluyor. Eskiden yaz sezonumuzda böyle değildi. Bırakın dükkâna gireni, vitrine bakan kalmadı. Hareketlilik çok düşük. Kuyumcu esnafı düğün sezonunda bile siftahsız kapatılan günler var. O yüzden herkes kendi işini yapsın. Biz altın satalım, bankalar bankacılık yapsın. Kapımızdan müşteri çalmasınlar” dedi.

 BÖYLE REKABET OLMAZ

 Kuyumcu esnafının zor durumu değerlendiren Özman, “Bankalara bir şey diyemiyorum çünkü devlet altın tahvili çıkarttı. Devlet Ziraat Bankası aracılığıyla altına dayalı tahvil ihracatı yaptı. Bunlar da kuyumculuk esnafını çok zor durumda bırakmaya başladı. Kuyumcunun kapısından müşteri çalınmasından başka bir şey değil. Taksicilerin birbirinin yolcusunu çalması gibi bir şey. Böyle bir rekabet olmaz. Devlet karşısında, büyük bankalar karşısında kuyumcuların ayakta kalma şansı yok. Bize mücevher satmaktan başka bir yol kalmıyor. Alım gücü düşük olan vatandaş da süslenmek için mücevher almıyor. Ufacık birikimlerle çocuğunu okutmaya çalışan insan mücevher bakmıyor. Mücevher bu sektörde zaten 8 senedir düşüşte” diye konuştu. 

Kaynak; samsungazetesi