Madenciler soruyor; Madensiz yaşam mümkün mü?

TAKİP ET

Türkiye'de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK Başkanları madencilik sektöründe yaşanan sorunlar için seslerini duyurmaya devam ediyor. Sektör temsilcileri 'Madenler işletilirse değerlidir" üst başlığı ile ortak bir açıklama yaparken İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, ülke olarak madencilikte dışa bağımlığımızın her yıl 25 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Dinçer, bugün refah düzeyi yüksek ülkelerin enerji ve maden ihtiyaçlarını kendi kaynakları ile karşıladığını dolayısıyla madenlerimizi sürdürülebilir madencilik anlayışıyla yeryüzüne çıkarmanın çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK Başkanları, yaşanan sorun ve sıkıntılar için kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Bir süredir ülke gündeminde yer alan bir projenin tüm madencilik sektörüne fatura edilmesini üzüntü ve endişe ile izlediklerini açıklayan sektör temsilcileri, sürdürülebilir bir dünya için “maden” veya “çevre" demediklerinin altını çiziyor. İMİB Başkanı Aydın Dinçer ise sürdürülebilir madencilik için herkesin belirlenen kırmızıçizgilere uyması gerektiğine vurgu yaptı.

“Türkiye madencilik yapmak zorunda”

İMİB Başkanı Dinçer ve diğer birlik ve STK Başkanları, madenciler olarak “maden veya çevre” demediklerini bunu dediklerinde birinden vazgeçmiş olacaklarını söyledi. Sektörün “ne madenden” “ne de çevreden” vazgeçebileceğinin altını çizen Dinçer, sürdürülebilir madencilik için herkesin belirlenen kırmızı çizgilere uyması gerektiğine vurgu yaptı.  Dinçer, sürdürülebilir madenciliğin temel taşının iş sağlığı ve güvenliği olduğunu ve bunun için 360 derece eğitimlerin verilmesi gerektiğine inandıklarını da belirtti. Dünyada en ağır ve riskli sektörlerden biri olan madenciliğin ihracat hedeflerine ulaşması için de çalışmaların iş sağlığı ve güvenliğine uygun çalışması gerektiğini kaydeden Dinçer, sektörün geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini bu yıl bu rakamı bir üst banda çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.