Memtek 2019 sempozyumu başladı

TAKİP ET

6. MEMTEK Uluslararası Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in de katılımıyla 18 Kasım günü başladı.

Sempozyum’un açılışı TÜBA Asosye Üyesi ve MEM-TEK Ulusal Membran Teknolojikleri UYG-AR Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Lütfi Akça, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Sanayi ve Teknoloji Balanı Mustafa Varank’ın konuşmalarıyla yapıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen olan Uluslararası MEMTEK 2019 Sempozyumu 20 Kasım’a kadar devam edecek. Ayrıca, Prof. Dr. Dincer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşunun 10. yılı olması dolayısıyla, MEMTEK 2019 Sempozyumu sırasında 10. Özel Etkinliği de düzenlenecek.

5 dönem üst üste ve son olarak 65. Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı olan Veysel Eroğlu ve İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, aynı zamanda 44. Dönem İmar ve İskân Bakanı olan Prof. Dr. Ahmet Samsunlu’nun da yer aldığı Sezmpozyum’a ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra ulusal ve uluslararası pek çok bilim insanı katılım gösterdi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Membran teknolojileri bu problemlere çözüm ortağı olarak ciddi katkılar sunuyor.”
Konuşmasına Bakan Mustafa Varank, Rektör Prof. Karaca ile yurt içi ve yurt dışından gelen bilim insanlarını selamlayarak başlayan TÜBA Başkanı Prof. Şeker, membran teknolojilerin son yılların multi disipliner çalışma alanı olduğunu ifade etti. Suyun hayatın her alanında hatta hayatın kendisi olarak tüm canlılar için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Susuz bir hayat düşünülmediği gibi, suyun kalitesi gibi, kaynağından tüketime kadar olan suyun lojistiği de her aşamada insanoğlu için oldukça değerli olduğunu vurgulayan Prof. Şeker “ Doğanın bize bahşettiği nimetleri hoyratça tüketmemize bağlı olarak suyu da azaltmış durumdayız. Suyun torunlarımızın ve dolayısıyla dünyamızın geleceği için korunması, yeniden kullanılması ve ekonomik bir şekilde yeryüzündeki herkese ulaştırılması gerekiyor. Hepimiz biliyoruz ki bu konuda dünyada büyük dengesizlikler söz konusu. Membran teknolojileri bu problemlere çözüm ortağı olarak ciddi katkılar sunuyor. Bilim insanlarının soruların çözümüne dair projeleri çok değerli. Böyle bir çalışmada TÜBA Üyesi arkadaşlarımızın görev alması bizi mutlu ediyor. İTÜ’den Prof. İsmail Koyuncu’yu, ve kendisine destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’yı tebrik ediyorum. Tematik bir alanda özel bir kümelenme gerçekleştirerek oluşturulmuş olan Ulusal Membran Teknolojiler Uygulama Merkezi’nin 10. yıla ulaşmış olması; istikrarlı ve verimli bilimsel çıktılarıyla, katma değeri yüksek olan sorunlara çözüm üretmeye yarayan yayın ve patentleriyle önemli bir bilimsel yapı haline gelmesi ve uluslararası alana yönelik nitelikli insan gücü yetiştirilmesine de destek vermesi gerçek anlamda onur verici. Bu bilimsel faaliyetlerde emeği geçen tüm bilim insanlarımızı tebrik ediyor başarılı verimli bir toplantı diliyorum.” dedi.

MEMTEK 2019 Sempozyumu araştırmacıları, profesyonelleri, mühendisleri, kamu kurum ve kuruluş çalışanlarını ve firmaları bir araya getirecek olup, membran üretimi ve membran arıtım teknolojileri üzerine mevcut çalışmalar ışığında gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutulacak. Ayrıca, katılımcıların membran teknolojilerindeki en son gelişmeleri tartışabileceği ve bilgi alışverişinde bulunabileceği bir platform olacak ve dünya çapında araştırmalar yapan davetli konuşmacılarla gelecekte yapılacak olan membran çalışmalarına yön verilecek.

Prof. Dr. Dincer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEM-TEK) 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kuruldu. MEM-TEK, su ve atıksu arıtımı uygulamalarında membran üretimi, modül geliştirilmesi ve proses iyileştirilmesi konularında Dünya’da önemi araştırma merkezlerinden birisi konumunda. MEM-TEK, membran teknolojisi alanında araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunup, sanayiye destek vermekte ve genç araştırmacıların ve bilim insanlarının yetiştirilmesini sağlıyor.

Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine paralel olarak MEM-TEK araştırmadan elde edilen bilgilerin paylaşımına da önem veriyor. Bu kapsamda, MEM-TEK tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde sempozyumlar ve çalıştaylar düzenleniyor. MEMTEK sempozyumlarının ilk ikisi 2009 ve 2011 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesinde organize edildi. Devamında 2013 yılında Fırat Üniversitesi tarafından Elazığ’da, 2015 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Isparta’da ve 2017 yılında da Gebze Teknik Üniversitesi tarafından İstanbul’da düzenlendi.

Memtek 2019 sempozyumu başladı