MÜSİAD Makedonya şubesi açıldı

TAKİP ET

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), geçen ay Johannesburg, 2 hafta önce de Karlsruhe'de yaptığı açılışlardan sonra, şimdi de Makedonya şubesini açtı.

Küresel rekabette bölgesel işbirliğinin öneminin artacağının altını çizen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye ve Makedonya’nın, ortak geçmişlerinin ve coğrafi yakınlıklarının getirdiği avantajları kullanarak bu mevcut işbirliğini ileriye taşımak için çalışmak istediklerini vurguladı.

MÜSİAD, Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te düzenlediği resepsiyonla Makedonya MÜSİAD’ın açılışını gerçekleştirdi. Samsun Şube Başkanı Selim Sar'ında katılım sağladığı açılışa ve ardından gerçekleşen yemeğe, Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Beycan İlyas, Makedonya Ekonomi Bakanı Driton Kuçi, Makedonya Başbakan Danışmanı Hadi Nezir, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Beycan İlyas, Makedonya Adalet Bakanı Valdet Caferi, Makedonya Ekonomi Bakanı Driton Kuçi, İş ve Siyaset Dünyasının, STK'larının Başkan ve Temsilcileri katıldı.

Makedonya MÜSİAD şubesinin açılışında yapığı konuşmasında, Makedonya ve Türkiye’nin ortak tarihi geçmişi ve coğrafi yakınlığı sayesinde birçok önemli çalışma gerçekleştireceklerine inandığını ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, son yıllarda büyük Türk şirketlerinin Makedonya yatırımlarındaki artışına da dikkat çekti. Olpak, “Şu anda Türk yatırımcıların Makedonya’daki doğrudan yatırımı 1,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Son 10 yılda ticaret hacmimiz de 2 katına çıktı. Fakat hâlâ istenen düzeyde değil. Bu bakımdan, Makedonya şubemizin, iktisadi bakımdan ilişkilerimizi arzu ettiğimiz düzeye taşımakta büyük katkısı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Soğuk savaş döneminde var olan önyargılar nedeniyle, tarihsel dostluklardan en temel işbirliklerini bile kurabilecek kadar istifade edilemediğini hatırlatan Olpak, “Balkanlarda işbirliği için büyük bir potansiyel vardı, fakat bölgedeki aktörler bunları kullanamıyordu. Ama artık her şey değişti. Şimdi bu potansiyeli kullanmak için koşullar elverişli. Öyleyse bu imkânı israf etmeden çalışmamız gerekiyor” dedi.

11 bini aşkın üye, 50 bin üye işletme, 65 ülkede 27 şube, yurt içinde 86, yurt dışında ise 170 iletişim noktasıyla, dünyanın her yerinden dürüstçe ticaret yapmak isteyen işadamlarını buluşturan küresel bir ticaret ağı ördüklerini ifade eden Olpak, “15 Temmuz sonrasında etkinlik ve çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğimizi söylemiştik. Nitekim daha fazla çalışarak yolumuza devam ediyoruz. Geçen ay Johannesburg MÜSİAD'ı, 2 hafta önce de Karlsruhe MÜSİAD'ı açtıktan sonra bugün Makedonya’dayız. Önümüzdeki günlerde Melbourne, Tokyo, Amsterdam, Sudan, Tiflis, Londra, Pakistan, Bakü, Strasbourg, Belçika, Kazakistan ve Kırgızistan MÜSİAD açılışlarıyla yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.