Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu? Ramazan Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

TAKİP ET

Özellikle ilk kez oruç tutacaklar, niyet etmeden oruç tutulur mu sorusunun yanıtını arıyor. Peki Ramazan orucu için nasıl ve ne zaman niyet edilir? Diyanet oruç ve niyet için açıklama yaptı mı? Detaylar haberimizde.

İmsak saatinden iftar saatine kadar oruç ibadetini ifa edecek olan müminler Ramazan orucu için niyet ettiler. Niyet etmek oruç ibadeti için çok önemlidir. Kalben tüm benliğimizle ramazan orucuna niyet etmek oruç ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. Peki oruca nasıl niyet edilir?

Peygamber Efendimiz; ''Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle… Âmin…” duasını sahurda yaparmış. Peki sahurda oruç için niyet etmek şart mı, ramazan orucuna nasıl niyet edilir?        

Oruç için nasıl niyet edilir?
Ramazan orucu da dâhil olmak üzere belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme gereklidir. Oruca niyet etme zamanına gelecek olursak, niyet vakti güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir ancak imsak vaktinden sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş ve oruca aykırı bir iş ya da işlem yapılmamış olması gerekmektedir. Aksi halde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). 

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de, niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu başta olmak üzere tutulacak bütün oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli olmakla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun gününün işaretlenerek belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan orucu için her günü ayrı niyet edilmesi gerekmektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400). 

Kaza, kefaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için güneşin batışından itibaren en geç imsak vaktine kadar kesinlikle niyet edilmiş olması gereklidir. Bu tür oruçlara niyet edilirken de, tutulacak orucun amacı “Falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde isimlendirilerek belirtilmesi gerekir.