Noter Güvenli Ödeme Sistemi nedir?

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı'nın yeni uygulamalarından birisi olan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi uygulaması yurt genelinde başlıyor.

Tanıtımını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yapılan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve noter ücretlerinin kredi kartlarıyla ödenmesi uygulamasıyla vatandaş birçok kazanım elde edecek.
Sistemle özellikle ikinci el araç alım satımlarında emanet hesaba alınan para noterlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilgili kişinin hesabına güvenli bir şekilde aktarılarak vatandaşların mağdur edilmesi engellenecek.
Uygulamayla nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması riskleri ortadan kalkacak.

Buna göre, "Noterlik işlemlerinde güvenli ödeme sistemi" ile birlikte özellikle ikinci el araç alım satımlarında ödenecek para "emanet hesaba" alınacak. Noterlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu para ilgili kişinin hesabına güvenli bir şekilde aktarılarak vatandaşın mağdur olması önlenecek. Uygulamayla birlikte nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması riskleri ortadan kalkmış olacak. Satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçemeyeceğinden alım-satım daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiş olacak.
Yeni uygulama kapsamında noterlik işlemleri çıkan masrafın ödenmesinde alternatif seçenekler sağlanıyor. Böylece yapılacak ödemelerde nakit paranın yanı sıra, kredi ve banka kartı da kullanılabilecek. Uygulama kapsamında vatandaşların nakit taşıması ve bundan kaynaklanan risklerin de ortadan kaldırılacağı belirtiliyor. Böylece kayıtlı ödeme araçları sayesinde vergi, resim ve harçların tam olarak hesaplanmasıyla vergi kaybının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Sabah Gazetesi
 

Noter Güvenli Ödeme Sistemi nedir?