Öğretmenlerden iş bırakma eylemi

TAKİP ET

Samsun'da Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi öğretmenler, eğitimin ve eğitimcilerin sorunları ile müdür atamalarına tepki göstermek için iş bırakma eylemi yaptı. Gazi Park'ta toplanan öğretmenler Samsun Valiliği önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe Türk Eğitim-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ve Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara da katıldı.

Valilik binası önünde çevik kuvvet ekipleri güvenlik önlemi aldı. Burada, basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, eğitim ve eğitimcinin sorunlarının bitmek bilmediğini ifade etti.

''Şu anda 8 bin okul müdürü adeta idam edilmiştir. Okul müdürlerini idam edenler hakkında suç duyurusunda bulunduk" diyen Kuruoğlu, şöyle devam etti:

"Valiliklere idari soruşturmalar açılması için dilekçeler verdik. Hatta bu tetikçilerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı da soruşturma başlatıyor. Soruşturmalar amacına hizmet edecek mi, yoksa okul müdürlerini idam edenler herhangi bir ceza almadan yollarına devam edecek mi? Şayet soruşturmalarda şaibeler tespit edersek, soruşturmayı yapanların da yakasına yapışacağız."

Milli Eğitimde yaşanan sorunların sadece kadrolaşmayla ilgili olmadığını söyleyen Kuruoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Son çıkarılan Torba Kanunla öğretmenlere il içi mi, il dışı mı olacağı belli olmayan rotasyon uygulaması kanunlaşmıştır. Dünyanın bütün modern ülkelerinde artık çağ dışı bir model olarak görülen bu uygulama ülkemizde uygulanmak istenmekterdir. Bundan önceki Milli Eğitim Bakanlığı uygulamalarına bakıldığında öğretmenlerin aile bütünlüklerine bakılmaksızın darma duman edeceği anlaşılan rotasyon uygulamasına karşı mücadelemiz her alanda devam edecektir.''

Eğitim sisteminin, öğrencilerin, öğretmenlerin, memur ve yardımcı personelin sorunlarının sürekli arttığını ifade eden Eğitim - Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ise şunları dile getirdi:

"Milli Eğitim Bakanlığı zorunlu rotasyon konusunda dayatmacı tutumunu sürdürmekte, öğretmenlerin ve sendikaların bu konudaki eleştiri ve önerilerini dikkate almamaktadır. Bugüne kadar ataması yapılmadığı için 40'ın üzerinde işsiz öğretmen intihar etmiştir. Öğretmen açığının 140 bin olduğu bir dönemde sadece 40 bin öğretmenin ataması yapılmış, yıllardır atama bekleyen işsiz öğretmenler bir kez daha hayal kırıkılığına uğratılmıştır. Eğitimdeki bütün kadrosuz ve güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmeli, ayrım yapmaksızın bütün branşlarda öğretmen memur ve hizmetli açıklarını kapatacak kadar öğretmen ataması en kısa sürede yapılmalıdır."

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara ise okullarda çağdaş, bilimsel, parasız, kamusal eğitimin yapılamaz hale geldiğini, gençlerin ve ülkenin geleceğinden kaygı duyduklarını belirtti.

 Sendika üyeleri açıklamanın ardından Samsun Valiliği önüne siyah çelenk bıraktı.