Ordu'daki gibiyse TEDES'e hayır

TAKİP ET

Samsun'a kurulmasına karar verilen TEDES ile ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri 'Ordu'da sürücüleri isyan ettiren sistem gibiyse hayır, kurulmasın' diye çağrıda bulundu.

Samsun'a kurulması planan TEDES(Trafikte Elektronik Denetleme Sistemi) Ordu'da kurulduktan sonra kestiği cezalarla Türkiye gündemine oturmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı ile şikayetler üzerine kaldırılan TEDES bir anda Samsun'un konusu oldu. STK'lar, "Dikkat Ordu gibiyse istemiyoruz" dedi 

Sistemin kör noktalara kurulacağı belirtilirken, Samsun'da sivil toplum kuruluşları Ordu'daki örnek gibi bir sistemin kente kurulması halinde büyük sorunlar yaşanacağına dikkati çekti. Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Samsun Şube Başkanı Sedat Kır ve Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG ) Samsun İl Temsilcisi Mustafa Koldere, sistemin kuruluşu esnasında sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığını, bunun büyük bir eksiklik olduğuna vurgu yaptı. Trafik Kazaları Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Dursun Kavuran ise, sistemin Ordu'daki gibi olmadığını öne sürdü. 

TEDES'İN KURULDUĞU İLLERDE SORUN VAR 

Kır, "TEDES'in kurulduğu illerde yaşanan sorunları görüyoruz. Ordu'da uygulandı, kaldırıldı. Samsun'da Ordu'daki gibi sürücüleri isyan ettiren bir modeli Samsun'da kurulursa sıkıntı büyük olur.  Ayrıca bu kadar önemli bir kararın alındığı trafikle ilgili toplantılara bizleri davet etmiyorlar. TEDES'in kurulduğu ve memnun olan bir şehir gösterin bana.  Samsun Karadeniz'in geçiş noktası. Kurulacak sistem büyük ihtimalle üniversite ile Canik viyadüğü arasına düşünülüyor. Ancak bu düşünülürken herkesin görüşü alınmalı. Yoksa Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı dahil herkesin başı ağırır "dedi. 

SORUN TRAFİK LEVHALARINDA 

Koldere ise şunları kaydetti; "Özellikle trafik levhalarında ciddi bir karmaşa var. Meskun mahal denilen yer aslında kavram olarak başka görülebiliyor. Bunların yeniden düzenlenmesine ihtiyaç var. Ordu'daki bir sistem Samsun'a kurulacaksa tabi sürücüleri isyan ettirir. Ancak ben denetimden yanayım. Polisler, ilgili kurumlardaki görevlilerin hepsinin eğitimden geçmesi taraftarıyım. Bu kapsamda hizmet içi eğitimlerin artırılması gerekiyor.  TEDES gibi bir sistem kuruluyor ve yol ve trafik güvenliği ile ilgili derneklere görüş sorulmuyor. Buda eksikliktir. Herkesin görüşü alınmalı ve ortak akılla hareket edilmelidir "diye konuştu. 

KÖR NOKTALARDA 91 KİŞİ ÖLDÜ 

Kurulacak sistemin Ordu'daki gibi olmadığını savunan Kavuran, "Samsun'da 8 ayrı kör noktaya Baruthane Mahallesi'ndeki gibi bir sistem kurulacak. Geçtiğimiz yıl 91 kişi bu kör noktalarda hayatını kaybetti. Böyle bir gerçek var. Tabi bu sistemin Ordu'daki gibi olması durumunda sürücüler tepki gösterecek ve isyan edecektir. Emniyetten aldığım bilgiye göre Ordu'daki gibi bir sistem olmayacak. Bu sistem aşırı hız, alkollü sürücü, çalıntı araç ve diğer asayişle ilgili konuların denetimi için kullanılacak. Ordu'daki gibi fotokapan tarzında bir cezai yaptırımda bulunulmayacaktır "ifadelerini kullandı.

Kaynak; hedefhalk