Oruç Tutmanın Faydaları, Ramazanda Nasıl Beslenmeli, Oruç Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

TAKİP ET

Oruç tutmanın insan bedenine olan faydaları saymakla bitmiyor. Bilimsel olarak kanıtlanan bu faydalar insanı hem ruhsal hem fiziksel olarak oldukça olumlu etkiliyor.

Oruç ibadetini yerine getirirken ruhunuzun yanı sıra sağlıklı beslenme ile vücudunuzu da biriken kötü toksinlerden arındırabilirsiniz.

Oruç, vücudun ihtiyacı olan tatil için iyi bir fırsat. Bir yıl boyunca hiç durmadan çalışan, organlarımızın da bu tatile ihtiyacı var. Bu ayda yıpranmış hücreler tamir edilir, vücuttaki toksinler atılır, dokular yenilenir. Oruç, hücre yaşlanmasını geciktiren bir dönemdir. Ancak herhangi bir sağlık problemi yaşayan kişiler, oruç tutmak için kesinlikle doktoruna başvurmaları gerekiyor. İşte orucun vücudumuza sağladığı faydalar:

-Oruçlu iken kalp daha rahat atar.
-Mide asidi azalır.
-Karaciğer hücreleri vücudu zahirli maddelerden temizler.
-Ölü ve ölmekte olan hücrelerin tasfiye işi kolaylaşır. Böylece vücut gençleşir.
-Bağırsağın onarılmasına zemin hazırlar.
-Böbrek taşı oluşumunu önler.
-İlik yolu uyarılır böylece kansızlık problemi yaşayanlara vücut daha iyi kan yapar.
-Hücrenin vazifeleri en aza iner. Hücreler nefes alır.

*Oruç tutmak akyuvar oluşumunu sağlar: Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre 3 günlük oruç tuttuktan sonra vücut hücreleri kendini tamamen yeniliyor ve vücut direnci hızlı bir şekilde akyuvar oluşumu ile güçleniyor.

*Oruç tutmak bağışıklık sistemini güçlendirir: Vücudun uzun süre aç kalması ile kök hücreler uyarılarak yeni hücrelerin oluşumu ve bağışıklık sisteminin güçlendiği söylenmektedir. Bu nedenle yeni hücre üretimi olduğu için sağlık problemi olmayan ve yaşlı kişilerin oruç tutması önemli hale gelmektedir.

*Oruç tutmak zayıflatır: Oruç tutarken depo edilmiş yağlar yakıldığı için sağlıklı bir şekilde kilo verildiği bilinmektedir. Sağlıklı zayıflamak isteyenlerin iftar ve sahurda yediklerine dikkat ederek Ramazan ayı dışında da oruç tuttukları görülmektedir.

*Oruç tutmak metabolizma sağlığına faydalıdır: Metabolizmayı hızlandıran oruç sindirim sisteminin gün içinde dinlenmesini sağladığı için daha sağlıklı kalori yakılmasına yardımcı olur.

*Oruç tutmak bağırsak sağlığına iyi gelir: Düzenli şekilde oruç tutanlarda bağırsak fonksiyonları düzelir.

*Oruç tutmak vücut detoksu sağlanır: Oruç tutma esnasında bol miktarda salgılanan otofaji hormonu sayesinde vücuttaki bakteri ve toksinler yok edilir.Vücudun toksinlerden arınması için oruç tutmak çok önemlidir.

*Oruç tutmak kontrol sistemini geliştirir: Orucun fiziki ve psikolojik olarak zor şartlara uyum sağlayabilme becerisi kattığı gözlenmektedir. Oruç fiziksel ve zihinsel olarak zinde kalmayı sağlamaktadır.

*Oruç tutmak zihin işlerliğini artırır: Beyindeki yeni kök hücrelerin oluşumuna katkı sağlayan kimyasalları salgılayan oruç, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklardan koruduğu bilinmektedir.

*Oruç tutmak cildi ve akneleri temizler: Vücudumuzun genel sağlığına iyi gelmesinin yanı sıra oruç cilt temizliğinde ve akne oluşumunu engellemede önemli görevler üstlenmektedir.

*Oruç tutmak karaciğer ve böbreklerdeki toksinleri temizler: Oruç tutarken sindirim sisteminin dinlenmesinden kaynaklı olarak, orucun karaciğer ve böbreklerin sağlıklı işleyişi için önemli katkıları vardır.

*Oruç tutmak hafızayı güçlendirir: Oruç tutmak zihinsel ve bilişsel koordinasyonu artırarak dikkat ve odaklanma süresini uzatır.

*Oruç tutmak kansere karşı korur: Oruç tutarken beyaz kan hücrelerinin seviyesinin düştüğü gözlenmektedir. Yeni beyaz kan hücrelerinin üretimi ve yenilenmesi için vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini sağladığı yapılan kanser araştırmaları ile ispatlanmıştır.

*Oruç tutmanın diğer faydaları: Kolesterolü düzenler. Organların dinlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Mide asidini düzenler. Kan ve kilo dengelerinin korunmasında etkilidir.

Ayrıca psikolojik yönden oruç tutmanın faydaları olarak şunları söyleyebiliriz:
-Zor şartlara karşı direnmeyi sağlar.
-Merhamet duygularını geliştirir.
-İnsanı vicdanlı, anlayışlı ve şefkatli yapar.
-Manevi anlamda insana huzur verir.
-Adalet, hoşgörü ve duygudaşlık yeteneğini geliştirir.
-Suç işlemeye olan eğilimi azaltır.
-Kişiyi kendi kendine terbiye eder.
-Barış ve huzur dolu ortam sağlar.
-Toplum içinde birlik-beraberliği, dayanışmayı ve yardımlaşmayı artırır.
-Oruç sabretmeyi, tahammülü, sevgiyi ve doğruyu aşılar.
-Küskünlükler ve önyargılar ortadan kalkar.
-İnsan nefsini terbiye eder.
-İnsan sahip olduğu nimetlerin kıymetini bilir, şükretmeyi öğretir.

Oruç Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar birçok hastalığın önleyici ve iyileştirici tedavisinde orucun faydalı olduğunu söylemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ilan listesinde yer alan 1.derece sağlık sorunu olan birçok hastalığın tedavisinde oruç tutmanın önemli bir yer aldığı görülmektedir. Oruç hangi hastalıklara iyi gelir diye baktığımızda karşımıza çıkan sonuçlar şu şekildedir:

-Obezite
-Hiperlipidemi
-Koroner arter hastalığı
-Hipertansiyon
-Sigara bağımlılığı

Oruç Tutarken Nasıl Beslenmek Gerekir?
Oruç bir ay boyunca insanların yeme-içme gibi alışkanlarında köklü değişiklikler yaptığı önemli bir dönemdir. Ramazan ayı boyunca insanlar hem fizik sağlığına hem de ruh sağlığına dikkat etmelidirler. Özellikle son yıllarda sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında yediklerimize-içtiklerimize ve aktivitelerimize daha da dikkat etmek gerekmektedir.  Bu nedenle oruç tutarken nasıl beslenmek gerekir, nelere dikkat etmek gerekir iyice öğrenmekte fayda vardır.

Orucu açtıktan 10 dakika sonra ana yemeğe geçmeniz tavsiye edilir.
Her gün değil haftada 2-3 kez tatlı tüketmelisiniz.
Mineral kaybını önlemek için her gün 1 şişe maden suyu içebilirsiniz.

Maden Suyu Faydaları Nelerdir
İftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su tüketmeye çaba gösterin.
Yemeklerinizde çorba, komposto gibi bol sıvılı gıdalara yer verin.
Sahur ve iftar arasında ufak bir öğün ayarlayın.
Şekerli-gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.
Ev yapımı ayran ve limonataları bol bol tüketebilirsiniz.
Açlık hissetmemek için çok çay içmemeye özen gösterin.
İftarda ve sahurda yemeklerinizi yerken acele etmeyin.
Tuzlu ve yağlı gıdalardan, kızartmalardan uzak durun.
Hazım kolaylığı için ağzınıza aldığınız lokmalar küçük olmalı ve iyice çiğnemelisiniz.
Sahur yemeğini yedikten en az 2 saat sonra uyumalısınız.
Tokluk hissi için sahurda haşlanmış yumurta ve salata tüketmeniz tavsiye edilir.
Susuzluğu giderirken ve tatlı isteğini de bastırdığı için karpuz tüketebilirsiniz.