Orucu Neler Bozar? Orucu Neler Bozmaz? İşte Orucu Bozan Şeyler

TAKİP ET

Ramazan Ayı'nın gelmesiyle tüm Türkiye'de bugün oruç heyecanı yaşanır. Dün akşam ilk kez sahura kalkan ve niyet ederek 2020 Ramazan Ayı'nın ilk orucunu tutmaya başlayan Müslümanlar, orucun hangi durumda bozulup, bozulmayacağını merak ediyor. Peki, diş fırçalamak orucu bozar mı? Tükürük yutmak orucu bozar mı? İşte oruçlarımızın zedelenmemesi için dikkat edilmesi gerekenler…

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

UNUTARAK YEMEK, İÇMEK ORUCU BOZAR MI?
Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

HATIRLANDIĞINDA AĞIZ YIKANMALI
Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Yapılan açıklamada açıkça anlatıldığı gibi oruçluyken unutarak bir şeyler yiyip içildiğinde oruç bozulmaz ancak bu durum hatırlandığı anda ağzın çalkalanması ve bu dakikadan sonra bir şeyler yenmeyip, içilmemesi gerekiyor.

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet’in oruçluyken kusan kişi ile ilgili yaptığı o değerlendirme; Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez.

“KENDİ İSTEĞİYLE KUSARSA ORUÇ BOZULUR”
Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

ORUÇ BOZULDU ZANNEDEREK YEMEK YİYEN KİŞİ NE YAPMALI?
Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?
İşte Diyanet’in oruç esnasında diş fırçalama yapılıp yapılamayacağına ilişkin paylaştığı o görüş; Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.     

ORUÇLUYKEN DİŞ FIRÇALANIR MI?
Yani Diyanet’in açıklamasında yer alan bilgiler doğrultusunda oruçluyken diş fırçalanabilir ancak boğaza su veya macun kaçması durumunda oruç bozulur.