Özel Öğrenciler Meyve Bahçesi Oluşturmak İçin Fidan Dikti

TAKİP ET

Altınkum Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda 17.01.2019 tarihinde Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak ve değerli protokol üyelerinin katılımı ile hayata geçirilen "Yeşile Dokun, Hayata Tutun Projesi' kapsamında bugün meyve bahçesi oluşturulması amacıyla meyve fidanı dikimi yapılarak, anlamlı bir etkinliğe daha imza atıldı.

Etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet İrfan Yetik, Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği(EKOBİD) Başkanı Tanju SUBAŞI ve dernek üyeleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri, Altınkum Özel Eğitim Uygulama okulu öğretmen, öğrenci ve velilerinin yanı sıra gönüllülerin de katılımıyla okul bahçesine toplam 35 farklı meyve fidanı dikildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet İrfan Yetik projenin hayata geçirilmesi ve yürütülmesine ilişkin konuşmasında;

‘’Yeşile Dokun Hayata Tutun” Projesi’ni oldukça anlamlı buldum. Başta Altınkum Özel Eğitim Uygulama Okulu Okul Müdürü Veysel Uğur’a ve planlama, yürütme ekibinde yer alan değerli öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu anlamlı etkinliğe destek veren Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği(EKOBİD) üyelerine sağduyularından dolayı ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Çok güzel bir etkinlik oldu, havanın güzel olması da ayrıca bir güzellik kattı. EKOBİD üyeleri, veliler öğrenciler ve öğretmenlerimiz pazar günü olmasına rağmen yoğun katılım sağladı. ‘’İnsan eseri kadardır.’’ İnşallah dikilen meyve fidanları da uzun yıllar emeği geçen herkesin emeğini yansıtacaktır.’’ dedi.

Okul Müdürü Veysel Uğur;

Proje okulumuza ayrı bir renk kattı. Bu Proje 7_14 yaş aralığında orta ve ağır zihinsel engelli çocukların ilgi ve yeteneklerinin arttırılmasının yanı sıra hem ruhsal, hem de fiziksel, toplumsal ve sosyal açıdan birçok amaca hizmet etmektedir. Öğrencilerimiz için faydalı çalışmalar yapmak bizim asli görevimizdir. Velilerin ve değerli EKOBİD üyelerinin katılımı ile projemiz daha anlamlı hale geldi. Öğrencilerimizin gelişimini destekleyenlerle bu yolda yalnız olmadığımızı görmek beni ve değerli proje ekibimizi mutlu etti. Herkese sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.

Proje Koordinatörü Ayla TOKER;

‘’Proje amaçlarımıza adım adım ulaşıyoruz. En önemli adımlardan biri olan meyve bahçesi oluşturma kısmı bugün itibariyle gerçekleşti. Öğrencilerimize meyveleri doğal alanında tanıtmayı, bahçeye çıktıklarında kendi diktikleri meyvelerin gelişimini takip etmelerini ve dalından kendi yetiştirdikleri meyveleri koparıp yiyebilmelerini hayal ettik. Ayrıca yine proje kapsamında öğrencilerimizin dışında velilerimize ve diğer okullara giderek sınıflarda bitki dikim etkinliği yaparak da birçok kişiye bitkilerle ilgili farkındalık yarattık. Tabi bu çalışma sırasında birçok kişinin de farklı gelişen çocuklarımız ile iletişim kurmasını ve engellilere yönelik farkındalık oluşmasını sağladık. “Yeşile Dokun Hayata Tutun Projesi” ile öğrencilerimizin yaşam kalitesini yükselterek onların var olduklarını topluma anlatmaya devam edeceğiz.’’ dedi.

Proje, Altınkum Özel Eğitim Uygulama Okulu, Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenleri Ayla TOKER, Kübra GÜL KAYA, Gülden GÜNYILDIZ TUNÇ, Kezban BAŞKAYA, Beden Eğitimi Öğretmeni Hilmi AKPINAR, Görsel Sanatlar Öğretmeni Asuman BAHADIR SÖZMEN, Rehber Öğretmen Doğan TELKESEN ve Okul Müdürü Veysel UĞUR’un desteği ile yürütülmektedir.

Altınkum Özel Eğitim Uygulama Okulu, proje etkinlikleri olarak, okul içerisinde öğrenciler ile çiçek, sebze ve meyve tohumları ekimi gerçekleştirmiş ve elde edilen ürünler sergilenmiş, ürünlerin bir kısmı ise ailelere hediye edilmiştir. Özel eğitimin en temel amaçlarından biri olan çocuğun topluma kazandırılması amacına hizmet eden proje ile topluma ürün sunan engelli bireylerin ürünleri ile toplumda yer edinmesi ve içinde bulunduğu çevre ile bağ kurarak hayata tutunması sağlanmaktadır.

Proje Sürecinde;

•       Ziraat Fakültesi’nin serası gezilerek bitkilerin yetiştirildiği alanlar incelendi.

•       Okulda yapılan sınıf etkinlikleri ile öğrencilerin bitkiler ile ilgili bilgi edinmeleri sağlandı. Ortaya çıkan ürünlerin bir kısmı sergilenerek satışa sunuldu.

•       Bitki ekimi ve bakımı ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olan çocuklar tarafından, Yunus Emre İlkokulu bünyesindeki sınıflara giderek çiçek dikimi gerçekleştirildi.

•       Halide Edip Adıvar Anaokulu öğrencileri ile Altınkum Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri çiçek dikimi etkinliği gerçekleştirdi ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için anaokulu öğrencileri, farklı gelişen çocuklar ile diktikleri çiçekleri annelerine hediye etti.

•       Aşama aşama ilerleyen proje farkındalık etkinliği olarak Garip Zeycan Fen Lisesi öğrenci topluluğu koro ekibi okula davet edildi ve öğrencilere dinleti gerçekleştirildi. Katılımcılara katılım belgesi ve öğretmen ve idarecilerinin yanı sıra bitki sevgisi kazandırmak adına tüm koro ekibine farklı gelişen çocukların ürettiği bitkiler hediye edildi.

•       Kısa sürede çok yol alınan projenin en önemli amaçlarından biri olan meyve bahçesi oluşturma etkinliği de bugün Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyelerinin desteği ile gerçekleştirildi.

Yapılan faaliyetlerin sunumu ve proje tanıtımı ile başlayan etkinlik ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Sunumun ardından 35 kök farklı meyve fidanı dikimi gerçekleştirildi. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği’ne ve diğer ziyaretçilere Teşekkür Belgesi verilmesinin ardından tüm katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çekimi ile etkinlik tamamlandı. Proje yürütme kurulu Nisan 2019 tarihine kadar proje faaliyetlerine tüm hızıyla devam edeceklerini ve Mayıs ayının ilk haftasında proje kapanışını gerçekleştireceklerini belirtti.

Özel Öğrenciler Meyve Bahçesi Oluşturmak İçin Fidan Dikti