Parktek'ten yeni bir karar, vatandaşın kafası karışık!

TAKİP ET

Samsun'da bir vatandaşın Parktek firmasının parkomat uygulamasına itiraz ederek dava açtı.

Mahkeme heyeti yapılan uygulamanın yasal olduğunu söyleyerek, Parktek’in vatandaşlardan otopark ücreti alabileceğini kararını verdi. Kararla ilgili olarak Parktek firmasından haber merkezimize gelen yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Samsun 1. Sulh Ceza Hakimliği, bir vatandaşın Parktek'in kestiği park ücretinin iptaline ilişkin davayı kesin olarak reddetti. Samsun’da ikamet eden Ş.G. aracına fiş almaması sebebi ile Parktek görevlileri tarafından aracına ceza kesildiğini, bu cezaların iptal edilmesinin gerektiğini iddiası ile Samsun Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunarak, dava açtı.

HAKİM REDDETTİ
Parktek Şirketi'nin avukatı ise savunmasında, park fişi alınmaması ile ceza kesilmediğini, UKOME kararları doğrultusunda tarifeye göre park ücreti talep edildiğini belirtti. Parktek'in 'ceza' adı altında hiçbir talepte bulunmadığını dilekçesinde dile getiren şirket avukatı,  alınan ücretlerin yasal olduğunu, Danıştay 8. Dairesi’nin de uygulamanın yasal olduğuna ilişkin karar verdiğini ifade ederek, itirazın reddine karar verilmesini talep etti.

PARKTEK OTOPARK PARASI ALABİLİR
Samsun 1. Sulh Ceza Hakimliği de itiraza ilişkin kararını açıkladı. Vatandaşın itirazının reddine karar veren mahkeme, gerekçeli kararında ise ihtarın özel hukuk tüzel kişiliğine sahip Parktek Otopark İşletmeciliği vekili tarafından itiraz edene gönderildiği, ihtar konusunun otopark borcu olduğu, ihtarın otopark ücretlenmesine ilişkin olduğuna, bu tutarın da  idari para cezası niteliğinde olmadığına hükmetti. Mahkeme ayrıca, itirazın 'usulden reddine', itiraz yasa yolunun  kapalı olması nedeniyle de kesin olarak karar verdi.

CEZA  DEĞİL BORÇ TAHSİL EDİYORUZ
Parktek yetkilileri, bu konuda önceki tarihlerde de şirket müdürü Ömer Gürcan tarafından yapılan ‘şirketin hiçbir şekilde ceza tahsil etmediği, vatandaşlarına gönderilen ihtar mektuplarındaki tutarların ve vatandaştan tahsil edilen tutarların park ücreti olduğu, ceza olmadığı, bu sebeple de Danıştay’ın uygulamanın yasal olduğuna ilişkin karar verdine dikkati çekerek, uygulamanın Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen bu karar ile doğrulandığını belirttiler.

GÜRCAN'DAN SAMSUNLULARA ÇAĞRI
Parktek Genel Müdürü Ömer Gürcan mahkeme kararıyla ilgili yaptığı açıklamada ise, vatandaşlardan tahsil edilen tutarların ceza değil, park ücreti olduğunu, UKOME kararlarına göre alınan tarifelere göre talep ve tahsil edildiğini vurguladı. Gürcan, "Şirketimizin ceza adı altında hiçbir talepte bulunmadığını defalarca söylemiştik. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen karar da bu açıklamalarımızı doğruladı. Biz en güncel kararları halkımızla paylaşıp doğru bilgileri  vermeye devam edeceğiz" dedi.
ARKADAŞ KURBANI OLMAYIN!
Kendilerine başvuruda bulunan vatandaşların birçoğunun arkadaş kurbanı olmaktan dert yanarak, "Arkadaşım bana ödeme dedi bunlar iptal oluyormuş, yasal değilmiş, arkadaş, eş dost kurbanı olduk" gibi söylemlerle zamanında ödemediklerini söylediklerini ifade eden Gürcan, bu nedenle de park ücretlerini icra, masraf ve vekalet ücretleri ile asıl borcun neredeyse iki katına yakın bir tutarla öderken pişmanlıklarını bu şekilde dile getirdiklerini aktardı.

KULAKTAN DOLMA BİLGİLERE İNANMAYIN!
Samsunlulardan kulaktan dolma, gerçeği yansıtmayan bilgilere inanmamalarını isteyen Gürcan, "Halkımızla paylaştığımız bu kararları bizzat okuyarak gerçeğe ulaşmalarını istiyoruz. Nitekim bunun için de elimizden geldiğince Danıştay kararlarını da paylaşmaya çalışıyoruz. Uygulamanın temel dayanak ve yasal mevzuatını izah etmeye çalışıyoruz" uyarısında bulundu.