Peyronie hastalığının tedavisi için cerrahi şart

TAKİP ET

Doğuştan var olan penis eğriliğinin anatomik, yapısal bir bozukluk olduğunu ve ilaçla düzelmediğini belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniği'nden Op. Dr. Burak Kara, 'Doğuştan var olan penis eğriliğinde ameliyat gereklidir.

Sonradan gelişen penis eğriliğinin en sık sebebi Peyronie hastalığıdır. Bu hastalık, penisin sertleşen süngerimsi dokusu olan kavernöz cismin dış tabakasında yıllar içerisinde mikro travmalarla ortaya çıkan sert plakları ve bu plakların penisi germesine bağlı oluşan eğilme, ağrı, peniste küçülme ve ereksiyon kaybını tanımlar” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Op. Dr. Burak Kara, “peyronie (penis eğriliği) hastalığı” hakkında açıklamalarda bulundu.
Penis eğriliğinin tanımından bahseden Op. Dr. Burak Kara, “Ereksiyon halinde vücuda 90 derece açıyla dik durması gereken penisin, bir noktasından eğik olması (en sık yukarı) durumudur. Kozmetik ve psikolojik problemler yaratabildiği gibi ağrılı ereksiyon, penis boyutunda küçülme, cinsel ilişkiye girememe ve ereksiyon kaybına da sıklıkla yol açabilmektedir. Doğuştan olabilir veya sonradan gelişebilir” ifadelerini kullandı.
40-65 YAŞ ARALIĞINDA DAHA SIK RASTLANILIYOR
Doğuştan var olan penis eğriliğinin anatomik, yapısal bir bozukluk olduğunu ve ilaçla düzelmediğini vurgulayan Op. Dr. Burak Kara, “Doğuştan penis eğriliğinde ameliyat gereklidir. Sonradan gelişen penis eğriliğinin ise en sık sebebi Peyronie hastalığıdır. Bu hastalık, penisin sertleşen süngerimsi dokusu olan kavernöz cismin dış tabakasında yıllar içerisinde mikro travmalarla ortaya çıkan sert plakları ve bu plakların penisi germesine bağlı oluşan eğilme, ağrı, peniste küçülme ve ereksiyon kaybını tanımlar. Bu semptomların ilerlemesi ilişkiye girememe ile sonuçlanır. Hastalıkla en sık karşılaştığımız periyot 40-65 yaş arasıdır. Yapılan çalışmalar, hastalığın aslında çok da nadir olmadığını göstermektedir. Erkeklerin yüzde 6-8'inde görüldüğünü belirten çalışmalar bulunmaktadır” diye konuştu.
İLAÇ TEDAVİSİ YETERLİ OLMAYABİLİR
Op. Dr. Burak Kara, “İlaçlar ve cerrahi dışı yöntemler, hastalığın başlangıcından itibaren yaklaşık 1-1.5 yıl aktif dönem olarak tanımlanır. Bu dönemde plak genişler ve sertleşir. Belli bir olgunluğa ulaşınca bu ilerleme durur. İşte bu dönemde bazı ilaç (E vitamini, pentoksifilin, kolşisin vb.) ve uygulamaların (şok dalga tedavisi-ESWT, penis traksiyon cihazı), hastalığın ilerlemesini durdurmada ve geriletmede etkili olabileceğini ancak bu tedavilerin Peyronie hastalığının kesin tedavisini sağlamadığını, hayat kalitesini bir miktar artırdığını biliyoruz. Peyronie hastalığının kesin tedavisi için cerrahi uygulamalar öneriliyor” şeklinde konuştu.
CERRAHİ OPERASYONLARDA İYİLEŞME ORANI OLDUKÇA YÜKSEK
Aktif dönemin sonlanmasından en az 3 ay sonra, verilen tedavilerin yeterince fayda etmediği durumlarda cerrahi uygulanmaması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Burak Kara, “60 dereceye kadar olan eğriliklerde plikasyon teknikleri tercih edilir. Bu teknikte eğikliğin karşı tarafına atılan emilmeyen dikişler sayesinde penis düzleştirilir. Ancak 60 derecenin üzerindeki eğikliklerde bu yöntem yeterli olmaz. Bu hastalarda Peyronie plaklarının çıkarılması ve vücudun bir alanından alınan yamanın (greft) o bölgeye yerleştirilerek dikilmesi işlemi uygulanır. Ciddi ereksiyon kaybı oluşmuş ise penil protez yerleştirilmesi gerekmektedir. Ciddi rahatsızlıklara neden olabilen Peyronie hastalığında uygulanan cerrahilerde, tam olarak iyileşme oranı yüzde 90'ın üzerindedir” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Peyronie hastalığının tedavisi için cerrahi şart