Samsun'da afetlere hazırlık kültürü yaygınlaştırılacak!

TAKİP ET

Samsun'da afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için Afetlere Hazır Ol Projesi İlkyardım Uygulamalarını Öğren Programı kapsamında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen 9-13 yaş arası 25 çocuğa yönelik temel ilkyardım eğitimi semineri farkındalık etkinliği yapıldı.

Programın açılışında bir konuşma yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Uçarlı, “Bu ayın konusu ilk yardım olarak belirlendi. İçişleri Bakanlığı afetlere hazırlık yılı kapsamında her ay farklı bir konu belirliyor. 2020 yılının ilk ayının konusu da ilk yardım seçildi. Bu konu için de ‘İlk yardım uygulamalarını öğren ki canın sağ olsun’ sloganı belirlendi. Bu kapsamda eğitimlerimiz ve uygulamalarımız devam edecektir.” dedi.
İlk yardımın çocuk yaşlardan itibaren öğrenilmesi gerektiğini ifade eden Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç yaptığı konuşmasında, “İlk yardım konusu bir kaza ya da yaralanma sonrasında çok büyük önem arz ediyor. İlk yardım eğitimi herkes için anaokulundan başlayıp, her yaşta insan için gereklidir. Herkesin bu bilinci alması gerekiyor. Biz bu konuyu ne kadar erken yaşta çocuklarımıza öğretebilirsek, o bilinçlilik ömür boyu sürecektir. İlk yardıma her alanda ihtiyacımız olacaktır. Gerekli ilk yardım eğitimlerini ve sertifikalarını almaya gayret gösterelim.” dedi.


Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve vatandaşların oturdukları binaları sorgulatması gerektiğini dile getiren Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Türkiye bir deprem ülkesi ve herkesin depremlere karşı hazırlıklı olması gerekiyor. AFAD ekipleri Türkiye’de depremler ve afetler karşısında yetkili bir kurum olarak görev yapıyor. Sadece AFAD’ın yapacağı çalışmalarla bu afetlerin üstesinden gelmek, felaketleri önlemek mümkün değil. Bunun bir toplumsal bilince dönüşmesini ümit ediyoruz. Depremlere hazırlık konusu çok önemlidir.
Deprem öncesi, sırası ve sonrası tedbirler şeklinde 3’e ayrılır. Bunların en önemlisi deprem öncesi hazırlıktır. Bunlarda asıl olan da zemini sağlam, etüdü yapılmış binalarda oturmaktır. O yönüyle bütün vatandaşlarımız bugünden itibaren, oturduğu binayı sorgulatsın. Binanın zemini sağlam mı, statiği ve taşıma sistemleri sağlam mı, ne zaman yapılmış, deneyleri ve testleri yapılmış mı, betonların içerisinden alınan numunelerden dayanıklılık testi yapılmış mı? Bunlara bakılması ve dikkat edilmesi gerekiyor.
Bu konularda tecrübeli ülkelerde daha büyük depremler oluyor ama insanlar normal hayatlarını sürdürüyorlar. Elazığ depreminde şunu gördük ki Türkiye aslında güzel yol almış durumdadır. Elazığ depremi 6,8 olarak büyük bir deprem. Daha önceki depremlerle kıyaslandığında daha fazla bina yıkılıyor ve ölü sayısı da çok daha fazla oluyordu.” dedi.
Konuşmaların ardından UMKE ekipleri tarafından öğrencilere uygulamalı olarak ilk yardım teknikleri ve afetlerde yapılması gerekenler hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Konferans salonundaki etkinliklerin ardından çocuklara AFAD araçları ve merkezi tanıtıldı.

Afetlere Hazır Ol Projesi