Samsun'da 'Arılar ölmesin kovanların sönmesin' çalıştayı

TAKİP ET

İlimizde son yıllarda yaşanan arı ölümlerine karşı Arılar Ölmesin Kovanlar Sönmesin temalı çalıştay düzenlendi.

Samsun'da son yıllarda yaşanan arı ölümlerine çözüm üretmek ve azaltmak, küresel iklim değişikliğinin arıcılık sektörüne etkisini değerlendirmek amacıyla Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliğince mini bir çalıştay düzenledi. 
Çalıştayda Samsunlu arı yetiştiricileri ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında arıcılık ile ilgili çalışma yürüten personel katılım sağlandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet GÜLER, Veterinerlik Fakültesinden Doç. Dr. Ali Tümay GÜRLER, Veteriner Kontrol Enstitüsünden Dr. Rahşan AKPINAR ile Dr. Selma KAYA, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Veteriner Hekim Sinem ANIL, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığından Dr. Ali KORKMAZ ve Veteriner Hekim Nurhan İŞLER tarafından arı ölümleri etraflıca değerlendirildi.


Açılış konuşması yapan Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim KAPLAN “Gelinen süreçte tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de arı ölümleri yaşanmaktadır. Amacımız ulusal ekonomimizde kayba yol açan ve arıcılarımızın zarar uğramasına neden olan bu arı ölümlerini engellemek veya en azından azaltmayı hedeflemekteyiz. Toplantımızın ilimiz arıcılığına hayırlı olmasını temenni ederim” dedi. Çalıştayın başkanlığını yapan Prof. Dr. Ahmet GÜLER “Samsun arıcılığı için önemli sayılacak bu toplantının en önemli çıktısı, arı sağlığına bağlı olarak koloni verimliliğinin artışının sağlanması olacaktır. Pandemi süresince arı ürünlerinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin öne çıkması ile sektörümüz daha bir önem kazanmıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de arıcılık öncelikli sektör olma yolunda her geçen gün ilerlemektedir. Çalıştayın sonucunda alınacak önlemlerde Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte Büyükşehir Belediyesi, İlgili Kurum ve Kuruluşlar ile Üniversitemizin de yer alacağına olan inancımla hayırlı olmasını diliyorum” demiştir.
Çalıştay boyunca arıcılarımız koloni kayıpları, kayıp düzeyi ve alınabilecek olası önlemler konusunda düşüncelerini dile getirmişlerdir. Özellikle ölümlerden sorumlu olan varroa, nosema, besleme eksikliği gibi konularda dile getirmeleri olayın özüne dikkat çekilmesine katkıda bulunmuştur. Çalıştay sonunda bir rapor düzenlenerek soruna çözüm oluşturulması anlamında görüş birliğine varıldı.
 

Samsunda Arılar ölmesin kovanların sönmesin çalıştayı