Samsun'da TUSAF'tan un çıkışı

TAKİP ET

Türkiye'nin son 6 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu olmasını sağlayan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), 28 Eylül Cuma günü Karadeniz Un Sanayicileri Derneği (KUSAD) ev sahipliğinde Sheraton Grand Samsun Hotel'de, 'Hasadın Ardından' temasıyla sektör temsilcilerini bir araya getirdi. TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, un fiyatları üzerinden yapılan spekülasyonlara izin vermeyeceklerini ifade ederek federasyon olarak çuvalı 95 TL'den 5 milyon ton un temin etme garantisi verdi.

19 milyar TL’ye ulaşan un sektörü, 2017 yılını 3,5 milyon ton un ihracatından elde ettiği 1,1 milyar Dolar ile kapatırken, 2018 yılı hedefi ise 3,6 milyon ton un ihracatından 1 milyar 250 milyon Dolar gelir elde edebilmek. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 90’ına ulaşan ve her 3 kişiden 1 kişinin Türk ununu tüketmesini sağlayan un sektörü, son 6 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında önemli bir katkı sunuyor. Sektörün çatı sivil toplum kuruluşu olan TUSAF, “Genişletilmiş Sektör Toplantıları”yla sektördeki gelişmeleri, sanayiciler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve bürokratlarla A’dan Z’ye masaya yatırıyor. Bu anlamda 28 Eylül Cuma günü KUSAD (Karadeniz Un Sanayicileri Federasyonu) ev sahipliğinde Sheraton Grand Samsun Hotel’de düzenlenen “Hasadın Ardından” toplantısında, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Özkan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vedat Ceyhan gibi STK, bürokrat ve akademisyenlerin yanı sıra un sanayicileri katılım gösterdi. Gün boyunca “Hasat Sonrası Türkiye ve Karadeniz Havzası Tahıl Piyasaları, 2018/2019 Sezonu Ekonomik Beklentiler, Türkiye Lisanslı Depoculuk Sektörüne Genel Bakış” konularının konuşulduğu toplantının açış konuşmasını yapan TUSAF ve KUSAD Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “2003 yılında Samsun merkezli olarak kurulan KUSAD, TUSAF çatısı altında 15 yıldır bölgemizdeki un sanayicilerimize ve sektör paydaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir. Un fiyatının 95 TL/çuval dan, 175 TL/çuvala çıktığı gibi asılsız iddiaları ortaya attılar.   Bu çevreler un bulunamadığı, unun karaborsaya düştüğü algısıyla halkımızı panikletmeye ve okları un sanayicilerine çevirmeye çalıştılar. Un üzerinden yapılmaya çalışılan bu algı operasyonunda, hedefin yanlış seçildiği siz un sanayicilerimizin milli duruşu sayesinde kısa sürede gözler önüne serildi. Bu süreçte tarım bakanımız birçok defa bizlerle toplantı yaparak, istişarelerde bulundu. Bizlere çözüm noktasında yol gösterdiği için teşekkür ediyoruz. Verdiğimiz 95 TL fiyatla bir milyon çuval temin etme garantisini basın önünde tüm kamuoyuna duyurduk. Tüm süreci yakından takip eden Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin çağrısı ile bu rakamı 5 milyon tona çıkarttık.” açıklamalarında bulunurken, TUSAF üyesi dernek başkanlarını tek tek kürsüye çağırarak bu oyunu bozdukları için teşekkür etti.

Ankara Halk Ekmek ihalesi 80 TL/çuval ile sonuçlandı

Konuşmasında un tedariğinin kesintisiz olarak devam ettiğine dikkat çeken Ulusoy, “Kalitesine göre farklı fiyatlar olmakla beraber, Türk Gıda Kodeksi Ekmeklik Buğday Unu tebliğinde yer alan kalitelere sahip en uygun fiyatlı unların, 80-85 TL/çuval peşin fiyatlarla fabrika teslimi alınıp satıldığını memnuniyetle görüyoruz. Zira 19.09.2018’de gerçekleşen Ankara Halk Ekmek ihalesi 80 TL/çuval fiyat ile sonuçlanmıştır. Görüyoruz ki önemli bir tarım ülkesi olan yurdumuzda, buğday ve un arzında problem yaşanmamaktadır. Un sanayicilerimiz, kutsal ekmeğimizin hammaddesi olan un tedarikine kesintisiz olarak devam etmektedir.” dedi. TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy’dan sonra açıklama yapan Samsun Valisi Osman Kaymak Samsun firmalarının ihracatları incelendiği zaman bunun yüzde 17’sinin un sanayicileri tarafından yapıldığına dikkat çekerek, un sektörünün Samsun için önemine dikkat çekti.