Samsun İrfan Meclisi Sohbetleri Başladı

TAKİP ET

İrfan Meclisi Sohbetlerinin bu yılki ilk programı Atakum Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İrfan Meclisi ilk sohbetinde Bosna Hersek'te Türk izlerini konu aldı.

Sohbet Bosna Hersekli Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi Biriminden İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi İsmail Hodzic ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sekreteri Tevfik Yılmaz Demir önderliğinde gerçekleşti.

 O yıllara şahit olan Hodzic'in sunduğu hayatından kesitler ise gecenin en dikkat çeken başlıklarındandı.

Hodzic'in konuşmasının satır başları ise şöyleydi:

 

TANKLARA KARŞI TÜFEK

”O zamanlar bizim köyün toplam nüfusu 630 kişiydi.630 kişiye yalnızca 6 tane av tüfeği ve birkaç tane silah düşüyordu. Çatışmada silahı eline kim aldıysa o şehit oluncaya kadar savaşıyor arkadakiler ise onu bekliyorlardı. Sırplar ise teknik açıdan ve silah sayısı bakımından çok üstünlerdi. Tanklara karşı av tüfekleriyle kazanılmış bir zafer."

AİLEM VARKEN DE ÖKSÜZ VE YETİMDİM!

"Savaşta ölmek bizim için hiçbir şeydi. Fakat vatansız kalmak bizim için çok şey ifade ediyordu. Savaşta ya ölecektik ya da öldürecektik. Ama ölümden öte en acısı tecavüz olaylarıydı. Çünkü onlar Müslümanlara yani bizlere en büyük zararı aile kavramı ve namus üzerinden vereceklerini çok iyi biliyorlardı. İnsan, anne babası yanındayken de hem yetim hem de öksüz kalabilir. Öksüz ve yetim kalmak, kelime anlamı olarak sadece annesiz ve babasız kalmak değildir. Öksüz ve yetim kalmak, gerçek mânâda vatansız kalmaktır. Her ne pahasına olursa olsun vatanınıza, bayrağınıza ve dininize sahip çıkın Çünkü bunlardan biri olmadığı takdirde hepimiz birer yetim ve öksüzüz"

Tevfik Demir ise yapmış olduğu Bosna gezisinden izlenimler ve hatıralar paylaştı. Gece dinleyicilerin soruları ile son buldu.

Samsun İrfan Meclisi Sohbetleri Başladı