Samsun İtfaiyesi'nden anız yangını uyarısı

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, yaz aylarında il genelinde anız ve ot yangınlarında yüzde 100'lük artış olduğunu söyledi

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, yaz aylarında sıkça görülen anız ve orman yangınları ile ilgili Samsun Gazetesi'ne  açıklamalarda bulundu. Zengin, "Haziran ayında bir önceki aya göre anız ve ot yangınlarında yüzde 100'e yakın sayısal arttı" dedi. Özellikle yaz aylarında anız, saman, çöp otların ve orman yangınlarının sıkça görüldüğünü söyleyen İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, "Özellikle iç bölgelerimizde anızın yanında çok ciddi saman yangınları ile karşılaşıyoruz. Bu bazen kasıtlı, elektriksel bazen de diğer nedenlerle meydana geldiğini söyleyebiliriz. Orman yangınları, anız gibi değil söndürmek oldukça zordur. Bu nedenle anız yakılmamalı" dedi.

İÇ BÖLGELERDE FAZLA

Rıza Zengin, yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle çıkan orman yangınlarıyla ilgili, “Yaz ayları aşırı sıcakların olduğu bir ay. Yangınlara baktığımız zaman çöp ve ot yangınlarının sıkça görüldüğü bir alan. Samsun 9 bin 500 kilometrekare ile çok büyük yüz ölçümüne sahip. Arazilerinde geniş olduğunu düşünürsek çok sayıda anız yangınları meydana geliyor. Anız yangınları ile özelliklede yaz sonu hasat döneminde ot ve çöp yangınlarına da çok ciddi anlamda şahit oluyoruz. Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde yüze yakın sayısal olarak artış olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

VATANDAŞLAR UYARILARI DİKKATE ALMALI

Anız yangınları haberleri geldiği zaman çok uğraşıldığını gördüklerini ifade eden Başkan Zengin, “Yaz döneminde özellikle vatandaşlar açısından söylemek gerekirse, yasak olduğu halde anızların yakılmasının özelliklede Bafra’dan itibaren çeltik tarlalarının hasadından sonra da çok sıkça yakıldığına şahit oluyoruz. Bunları uyarmamıza rağmen maalesef yakılıyor. Kuş cennetinde sazlık alanların çok ciddi yakıldığını ve şimdi onların önüne büyük anlamda geçildi. Fakat halkımızın bu anız yangınlarını çöp tarlaların temizlenmesinden kaynaklı çöplerin yakılması aşırı rüzgârın etkisiyle farklı yerlere sirayetle orman yangınlarına neden olduğunu da görüyoruz” dedi. 

AĞUSTOS AYI ÇOK ÖNEMLİ!

Fındık üreticilerine de seslenen Zengin , “Tarlalarının temizliğine dikkat ederek yakmadan temizlemelerini özellikle uyarıyoruz. Çünkü ciddi anlamda fındık bahçelerinde de zaman zaman yangınlar olduğunu geçmiş yıllardan biliyoruz. Bu ağustos ayı bizim için son derece önemli. Havalarda aşırı sıcak gidiyor. En küçük bir kıvılcımda ya da doğal nedenlerle bunun büyük bir çoğunluğunun insan kaynaklı da olduğunu düşünürsek halkımızın dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
Kaynak; samsungazetesi