Samsun'da kadınlar ekonomiye katkı sağlıyor

TAKİP ET

Samsunlu üretici kadınlar, el emekleri ürünleriyle, ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Tüm kadınları üretim yapmaya davet eden Samsunlu kadınlar, daha geniş bir pazarda kendilerine yer bulmak istiyor.

Üretimde iddialı olan Samsunlu kadınlar, ürettikleri el emeklerini ve birbirinden lezzetli ürünleri satarak ekonomiye katkı sağlıyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İlkadım Belediyesi tarafından da desteklenen Samsunlu kadınlar, ürünlerini daha geniş pazarlara sunmak istiyor. 

Geçtiğimiz günlerde Samsun Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen Çarşı 1919 Kadın Emeği Festivali’ne katılan kadınlar, üretime katılmak isteyen diğer kadınlara örnek oldu. Festivalde açtıkları stantlarda satış yapan üreticiler, ‘üretimde biz de varız’ dedi. Farklı el sanatlarını ve lezzetleri Samsun halkı ile buluşturan kadınlar ile yaptıkları üretim hakkında konuştuk. 

SAMSUNLU KADINLAR BİRBİRİNE DESTEK OLUYOR

10 yıldır Samsun’da kimsenin yapmadığını yapan kuklacı Sümeyra Bağcı, “Farklı şeyler üretmeyi ve çocukları çok seviyorum. 10 yıl önce yaptığım araştırmalar sonucu kukla tasarımı yapıp dikmeye başladım. Samsun’da kukla yapan bir tek ben varım. Instagram’dan ve Çarşı 1919’dan satış yapıyorum. Samsunlu kadınlar olarak birbirimize destek oluyoruz. Tüm kadınları üretim yapmaya davet ediyorum” dedi.ANNE OLDU DİKİŞE BAŞLADIÖzel kumaşlardan kitap ve gözlük kılıfları yapan Özde Alagöz, “Anne olduktan sonra evde vakit geçirmeye başladım. O sırada üretim olarak ne yapabilirim diye düşünürken, dikiş dikmek istedim. Özel ve deforme olmayan, dijital baskı kumaşlardan kitap ve gözlük kılıfları, kalem kutuları, makyaj çantaları, çantalar dikmeye başladım. Arkadaşlarım yaptıklarımı çok beğendi. Sipariş verenler oldu. Şu anda Instagram’dan ve tasarım sitelerinden satış yapıyorum. Samsun’da kadınlar, çok güzel ürünler çıkartıyor. Bence hiçbir kadın boş durmasın. Üretime katkı sağlasın” diye konuştu.

HOBİSİ MESLEĞİ OLDU

Hobi olarak başladığı takı tasarımını mesleğe dönüştüren Asiye Çebi, “2 sene önce bir takı sergisine gitmiştim. Takıları çok beğendim ve kendim de takı yapmak istedim. İlkadım Halk Eğitim kurslarına giderek, takı yapmayı öğrendim. Hobi olarak yapmaya başladığım bu işi çok sevdim. Ve satış yapmaya başladım. Şu anda Instgram ve Çarşı 1919’da satış yapıyorum.  Kadın festivali de bizim için çok iyi bir kazanç kapısı oldu. Samsunlu kadınlar olarak bu etkinliklerin ve özellikle de yaz aylarında turistlik noktalarda satış yapabileceğimiz alanların olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

FİLELERLE 80’LERE DÖNÜŞ 

80’li yılları günümüze taşıyan Reyhan Kelleci, “Poşetler para ile satılmaya başladıktan sonra el örgüsü alışveriş filesi üretimi yapmaya başladım. Alışveriş filesinin yanında top taşıma, çamaşır yıkama gibi filelerde örüyorum. Kadınlar filelerimize ilgi gösteriyor. Bir anlamda 80’lere dönüş yaptık. Üretim yapmaktan çok mutluyuz. Üretim yapmak isteyen kadınlara sabırlı olmalarını öneriyorum. Sabırla, uzun vadede güzel şeyler oluyor, yeter ki üretime geçsinler” dedi. 

GAZETE KAĞITLARINDAN HARİKALAR YARATIYOR

Gazete kağıtlarından harikalar yaratan Serpil Coşkun, “5 yıldır gazete kağıtlarından vazo, saksı, kız bebek, sepet, pano gibi ürünler üretiyorum. Hobi olarak başladım. Yaptığım ürünleri, eşe dosta verdim. Daha sonra siparişler almaya başladım. Şu anda Instgram üzerinden ve Çarşı 1919’da satış yapıyorum. Ben üretemeyen kadın düşünemiyorum. Mutlaka her kadının bir becerisi var. Bu becerilerini ortaya çıkarmaları zor değil. Samsun’da üreten kadınlar için çok güzel çalışmalar yapılıyor. Daha da güzel çalışmalar yapılmasını ve daha geniş pazarlarda kendimizi göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.YENİ PAZARLAR İSTİYORUZDiyabet hastaları için marmelat üreten Sevim Demir, “Ben şeker hastasıyım. Marmelattı çok sevdiğim için kendime şekersiz marmelatlar yapmaya başladım. Bunların faydasını görünce tüm diyabet hastaları için üretim yapmaya başladım. Şehir dışına bile sipariş gönderiyoruz. Samsunlu bir kadın olarak üretime katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Yetkililerden, Samsunlu üreten kadınların ürünlerini sergileyebilmeleri için yeni pazarlar oluşturmalarını istiyorum ” dedi.

ÜRETMEK VE PARA KAZANMAK ÇOK GÜZEL

Ev kesmesi makarnalarıyla Samsun dışından sipariş alan Saadet Aşçı ise, “Yöresel lezzetleri, kültürel değerleri günümüze taşımak istedim. Ev kesmesi erişteler, un helvası tereyağı gibi ürünleri Bafra yemek pazarından ve Instagram’dan satışını yapıyorum. Kadınlar ne yapmak istiyorsa kimseye kulak asmadan onu mutlaka yapsın. Üretmek ve para kazanmak çok güzel bir duygu”  diye konuştu.