Samsun'dan Suluova'ya 'Ata Yolu' tarih kokuyor

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Ata Yolu'nda yapılan çalışmaları Genel Yayın Yönetmenimiz Yalçın Karataş'ın da katıldığı gezide basın mensuplarına tanıttı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Ata Yolu’nda yapılan çalışmaları Genel Yayın Yönetmenimiz Yalçın Karataş'ın da katıldığı gezide basın mensuplarına tanıttı. 

HABERİMİZLE İLGİLİ FOTOĞRAF GALERİMİZİ MUTLAKA İNCELEYİN

Ata Yolu’nda yapacağımız çalışmalar İstiklal yolculuğuna ışık tutacak diyen Yılmaz'ın gezi otobüsünde anlattığı tarihi olayların Başkan Yılmaz'ın ne kadar konuya hakim ve bu güzergahı gün yüzüne çıkartmak için canla başla çalıştığını ortaya koydu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastıktan sonra Suluova’ya kadar uzanan yolculuğunun geçtiği yolda yer alan tarihi yapıtların canlandırılması için çalışmalara başlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi yol üzerinde yer alan köprü, menfez ve tarihi binaların restorasyonuna hız kesmeden devam ediyor.

Çakallı Taşhan önünden başlayan tarihi yolculukta basın mensupları ile aynı otobüste bulunan Başkan Yılmaz, güzergah üstünde ne kadar tarihi yapı varsa tek tek geçmişlerini anlattı. 

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Suluova'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik 'Ata Yolu', 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarttıklarını belirten Başkan Yılmaz, "Ata yolu yaklaşık 1950 yılına kadar kullanılan bir yol. Yeniden tarihi doku korunarak tarih turizmine kazandıracağız. O dönemlerde bu güzergah tek alternatifti. Bu tarihi yeniden canlandırıyoruz. Bu bölgeyi açık hava müzesi haline getireceğiz. Tarih rotası olarak oluşturup tarih turizmine kazandıracağız. Ata Yolu'nu koruma kuruluna başvurarak tescil ettirmek istiyorum. 50 yıl sonra yok olmasın. Tarihi doku yok ediliyor. Korumamız gerekli. 1.5 yıldır çalışıyoruz. 1919 da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ün Mıntıka Palas'ta kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havzaya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuk sırasındaki bu güzergah Büyükşehir Belediyesi olarak yeniden canlandırılacak. TBMM ve Anıtkabir kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini anlatacağız. Eski yapılar restore edilecek. Kağnı arabaları konulacak. Atatürk'ün kullandığı bu yol açık hava müzesi olacak" diye konuştu.