Samsunlu sanatçı hayatını kaybetti

TAKİP ET

Samsun´un Çarşamba ilçesinde yaşayan besteci ve saz sanatçısı 77 yaşındaki Ferhat Akın vefat etti.

5 yaşında saz çalmaya, 7 yaşında beste yapmaya başlayan ve 38 adet 45´lik plak albümü bulunan Ferhat Akın´ın ölümü sevenlerini üzüntüye boğdu.

Türk Halk Şairleri ve Ozanları arasında yer alan, 1966-1973 yılları arasında ülkenin bir çok ilinde konser veren, sazıyla ve sözüyle bir döneme damga vuran ünlü türkücü Ferhat Akın vefat etti.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde tedavi görürken 77 yaşında hayatını kaybeden Ferhat Akın’ın ölümü sevenlerini büyük üzüntüye boğdu. Gerçek adı Ferat Angun olan ve “Samsunlu Ferhat Akın” olarak tanınan besteci ve saz sanatçısı Çarşamba ilçesindeki Abdullah Paşacamiinde kılınan cenaze namazı sonrasında Beyyenice Mahallesi’nde toprağa verildi.

FERHAT AKIN KİMDİR:

Ferhat Akın, gerçek adıyla Ferat Angun 20 Mart 1944 Samsun doğumludur. Türk besteci, ses sanatçısı, şair, yazar saz sanatçıdır. Müzik camiasında “Samsunlu Ferhat Akın” olarak da tanınır.

Farklı plak şirketleri olmak üzere 38 adet 45’lik plak, 1 kaset (Albüm)ve 1 kitap çıkarmıştır. 1966-1973 yıllarında Türkiye’nin bir çok ilinde konser turnelerinde sahne almış o döneme sazıyla ve sözüyle damga vuran sanatçılarımızdan biridir.

Türkiye’de önde gelen halk şairleri arasında Ferhat Akın ilk akla gelendir. Şair, tüm eserlerinde hece ölçüsü nazım şeklini kullanmıştır. Anlatım güçlü ve vurgulu, dil yöresel ve sadedir tarz olarak Türk Halk Müziği Sanatçısıdır, özellikle Çarşamba Beyleri, Çarşamba Çiftetellisi, Sazıma Vasiyetim ve Belkıs Akkale’nin rol aldığı ‘Gelin Oy’ filminin adını da veren ‘Gelin Oy Türküleri’ ile tanınır. 5 Yaşında iken saz Çalmaya başlamış 7 yaşında besteler yapmaya başlamıştır.

HAYATI:

1944 yılında Samsun/Tekkeköy’de babası lokanta işletir. O sıralarda 2. Dünya Savaşı çıkar ve lokanta iş yapmaz olur. 10 kişilik ailenin geçinmesi çok zorlaşır ve kira ödemekte zorlanan baba lokantayı kapatmaya karar verir. Babası eski bir okul binasını satın alıp burayı ev olarak kullanır, burada ailenin son üyesi olarak dünyaya gelir.

Ablası Beyyenice, Çarşamba’nın köyüne gelin gider. 2 buçuk yaşındayken, eniştesi babasını ikna edip Beyyenice köyüne yerleşmelerine vesile olur. Diğer ablası Tekkeköy’e gelin olur ve o eniştesi saz yapmaya başlar.

5 yaşına geldiğinde Tekkeköy’deki eniştesinin ziyaretine gider ve saz dükkanına girer. Dükkanda küçük bir saz görüp merakla inceleyince, eniştesi sazı kendisine hediye eder. 5 yaşından itibaren de saz çalmaya başlar.

7 yaşında Çarşamba Yeşilırmak Ilkokulu’na gider. Okulda başarılı olduğu için, sınıf öğretmeni dersleri zayıf olan bir kızı yanına yardımcı olsun diye oturtur ve çocukluk aşkı burda başlar. Bir süre sonra Çarşamba Nuri Pamir ilkokulu açılır ve bazı öğrenciler oraya nakil edilir, ancak sevdiği kız okulu bırakır. Yıllar geçer, Ferhat özlemini sazıyla gidermeye çalışır, adeta sazıyla konuşur olmuştur. Besteler yapar, sözler yazmaya başlar, içindeki aşk acısını böyle dile getirmeye çalışır.

Erken yaşta köyünden ayrılır gurbete gider. Önce Samsun’a, ardından İstanbul’a. Burada plak çalışmaları yapar. Toplamda 18 tane kendi bestelediği 45’lik albüm çıkarır.

1972 yılında Almanya’ya işci olarak gider fakat beste yapmayı, söz ve şiirler yazmayı hiç bırakmaz. Toplamda 400’e yakın şiir ve besteleri vardır. Yazdığı şiirlerde genellikle kendi yaşadığı olayları dile getirmiştir. Kategori olarak; ‘fakirlik’, ‘gurbet’, ‘adaletsizlik’, ‘dini’, ‘ezilenler’ ve ‘aşk’ şiirleridir.