Samsunlular dikkat kurumlardan peş peşe uyarılar geldi

TAKİP ET

Samsun İçin Uyarılar Peş Peşe geldi. AFAD, İçişleri Bakanlığı, Meteoroloji ve Samsun Valiliği beklenen kuvvetli yağış öncesinde vatandaşlara yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı tedbirli olma uyarısında bulundu.

AFAD, Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren yurt genelinde etkili olacağını hatırlatarak, vatandaşlara Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmeleri önerisinde bulundu. Açıklamada özellikle Meteoroloji tarafından sarı ve turuncu uyarı yapılan illerdeki vatandaşların tedbirli olmasının önem arz ettiği vurgulandı. 

Samsun Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son değerlendirmelerine göre; yarın (Cumartesi) sabah ilk saatlerden itibaren ilimizde görülecek olan yağışların, kıyı kesimlerde kuvvetli yağmur ve zamanla karla karışık yağmur, iç kesimlerde yer yer yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden muhtemel olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” denildi.

Son dakika haberine göre AFAD ve İçişleri Bakanlığı’ndan soğuk hava dalgası ile ilgili peş peşe uyarılar geldi. İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yaptığı yazılı açıklama ile yurt genelinde soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağını bildirdi. Açıklamada, Meteoroloji’den alınan bilgilere göre Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren batı kesimlerden başlayarak yurt genelinde etkili olmasının beklendiği kaydedilerek, pazartesi gününden itibaren Türkiye’nin Karadeniz üzerinden gelecek daha soğuk ve yağışlı bir havanın etkisi altına gireceği ve tüm yurtta kuvvetli, yer yer yoğun kar şeklinde yağışlar beklendiği belirtildi. Ayrıca Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde perşembe gününe kadar zirai don tehlikesinin bulunduğu ifade edilerek, yurdun doğu kesimlerinde kar örtüsü bulunan yüksek ve dik kesimlerde çığ tehlikesinin söz konusu olduğu vurgulandı.

Açıklamada aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don için vatandaşların ve yetkililerin Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmesinin önem taşıdığı aktarıldı. Açıklamada vatandaşların buzlanma ve don tehlikesi ile çığ tehlikesine karşı alabileceği önlemlere de yer verildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışıyla ilgili 81 ilde valiliklerin uyarıldığını açıkladı.
 
Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Soylu, şu ifadeleri kullandı;

“Oluşabilecek olumsuzluklara karşı Valiliklerimiz, İl Özel İdareler, AFAD, GAMER, 112 Acil Çağrı Merkezlerimiz, Emniyet ve Jandarma birimlerimiz, Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde 24 saat esasına göre teyakkuz haline geçirildi.

Bîmekânlar dahil kimsesiz ve yaşlılarımızın ihtiyaçlarının önceliklendirilmesi,

Emniyet ve Jandarma #HAYDİ ekiplerimizce sokak hayvanlarına her türlü mama desteği sağlanmaya devam edilmesi, tüm araçların, özellikle ağır vasıtalar başta olmak üzere kış lastiklerine dikkat edilmesi, kayan araçların yolları kapatmaması için derhal çekicilerle çekilmesi gibi birçok tedbir tekrar hatırlatılmıştır.
Vatandaşlarımızdan ricamız;
uyarılar, alınan tedbirler ve duyurular çerçevesinde dikkatli olmalarıdır.

Kazasız belasız inşallah….”

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Samsun, Sinop, Tokat ve Ordu çevrelerinde yer yer kuvvetli fırtına beklendiği aktarıldı.

Açıklamada, “Güneyli yönlerden esmekte olan rüzgarın Sinop ve Samsun çevrelerinde yarın sabah saatlerine, Tokat ve Ordu çevrelerinde ise pazartesi öğle saatlerine kadar yer yer kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Fırtınanın neden olabileceği ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, baca gazı zehirlenmesi ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Samsun Fırtına