Sıfır Atık Projesi Samsun'da hayat buluyor

TAKİP ET

Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Sıfır Atık Projesi hakkında bilgi verdi.

Yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: "Bilindiği üzere atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla; Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sn. Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ Sıfır Atık Projesi” başlatılmıştır. Proje öncelikle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasında  hayata geçirilerek yapılacak uygulamalara örnek teşkil etmiştir. 26 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı ile de tüm Türkiye’de uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

Sıfır atık; israfın önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlamasını amaçlayan bir atık yönetim felsefesidir. 1 ton atık kağıdın geri kazanılması 17 ağacı kesilmekten kurtarırken; yeni üretime kıyasla metal ve plastik kazanımı ile % 95 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Atık camlar tekrar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi pek çok malzemeye; atık metaller ise tekrar metal ürünlere dönüşebilmektedir. Organik atıklardan kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabilmektedir.

 Sıfır atık yaklaşımı atık hiyerarşisine uygun olarak bireysel, kurumsal veya belediye genelinde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte sıfır atık uygulamalarının daha geniş kitlelere hitap etmesi  ve uygulamanın yaygınlaştırılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır. 

Proje kapsamında İl Müdürlüğümüzde atık yönetim çalışmalarına başlanmış olup; geri dönüşümü mümkün olan kağıt-karton, plastik, cam, metal gb. atıkların kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak üzere Müdürlük binasının her katına ayrı biriktirme ekipmanları yerleştirilmiştir. Ayrıca kartuş-toner, floresan, elektrikli-elektronik ekipman, pil ve bitkisel atık yağ gibi tehlikeli atıklarında ayrı biriktirilmek suretiyle lisanslı bertaraf ve geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanacaktır.

Sıfır Atık Projesinin 2018 yılı itibariyle aşamalı olarak kamu kurumlarında, terminallerde (havaalanı, otogarlar, limanlar), eğitim kurumlarında( üniversiteler, yüksekokullar, enstitüler, okullar), alışveriş merkezlerinde, sağlık kurumlarında (hastaneler, ASM’ler), eğlence-dinlenme tesislerinde (otel, eğlence merkezleri, restoranlar, parklar), iş merkezlerinde ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçirilmesi ve İlimizde 2021 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır."