Silajlık Mısır Yetiştiriciliği Çiftçi Eğitim Toplantıları Yapıldı

TAKİP ET

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirme programı çerçevesinde, 19 Mayıs 1919'un 100. Yıl Kutlamalarına ithafen gerçekleştirilen Silajlık Mısır Ekim Alanlarını Geliştirme Projesi kapsamında, İlimizde yaklaşık 1000 üreticimize 19 ton 19 kg. Silajlık Mısır Tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Projemiz kapsamında tohumluk dağıtımı yapılan üreticilerimize Silajlık Mısır yetiştiriciliği ve silaj yapımı çiftçi eğitim toplantıları düzenlenmiş olup, Kavak, Asarcık, Ondokuzmayıs, Havza, Bafra ve Vezirköprü İlçelerimizde yaklaşık 200 üreticimizin katılımı ile çiftçi eğitim toplantıları yapılmıştır.

Vezirköprü Tarım Kredi Kooperatifinde düzenlenen çiftçi eğitim toplantımıza İl Müdürlüğümüz Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdür V. Namık AKGÜL, Vezirköprü İlçe Müdür V. Selman KARAKAYA, Vezirköprü Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Mustafa KURU, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Vezirköprü Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Vezirköprü Süt Üreticileri Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ve üreticilerimiz katılım sağlamışlardır.

İl Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI konu ile ilgili yaptığı açıklamada; İlimizin coğrafi konum olarak kuzeyde Karadeniz, batıda Kızılırmak ve Altınkaya barajı, doğuda Yeşilırmak ve Suat Uğurlu, Hasan Uğurlu barajları ile çevrili, çok verimli topraklara sahip olan bir tarım kenti olduğunu,  3.5 milyon dekar tarım alanlarımızda 65 bin üreticimizle bitkisel üretim yapıldığını, 2 milyon dekar alanda yapılan tarla ürünleri yetiştiriciliğinin 560 bin dekarlık kısmında yem bitkisi yetiştiriciliği yapılmakta olduğunu bildirdi.

İlimiz hayvancılık potansiyeline bakıldığında 380 bin adet büyükbaş ve 260 bin adet küçükbaş hayvan mevcudu ile ülkemiz hayvancılık sıralamasında önde gelen şehirlerdendir.Mevcut hayvan potansiyelimizin kaba yem ihtiyacı yaklaşık 1,3 milyon ton civarındadır. Yetiştirdiğimiz hayvanların kaba yem ihtiyacını ise 560 bin dekar yem bitkisi ekiliş alanları, 146 bin dekar olan mera alanları, otlatmaya izin verilen ormanlık alanları, fındık bahçelerimizdeki açıklık alanlar ve bitki hasat artıkları sap-samandan karşılamaktayız.

Son olarak İl Müdürü Nail KIRMACI; Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan bu proje ile yem bitkisi ekiliş alanlarını artırarak kaba yem ihtiyacını gidermeyi hedeflediklerini, bu proje sayesinde 7.500 dekar alandan 45 bin ton silaj üretimi gerçekleştirerek yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvanın kaba yem ihtiyacını tedarik edileceğini dile getirdi.​

nail kırmacı