Sokaktan Haber Var Projesi'nin açılışı yapıldı

TAKİP ET

Yükümlüleri topluma kazandırmak, hayata uyumunu kolaylaştırmak ve toplumun bakış açısını değiştirmek için Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Denetimli Serbestlik Samsun Şube Müdürlüğü, ve El Veren İnsan Derneği'nin (ELVİNDER) katkıları ile hazırlanan YEDAŞ'ın sporsor olduğu "Sokakta Haber Var" Projesi'nin başlaması nedeniyle program düzenlendi.

Elveren İnsanlar Derneği (ELVİN-DER) ve Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırladıkları, YEDAŞ'ın ana sponsoru olduğu “Sokaktan Haber Var” projesinin tanıtımı yapıldı.

Programa, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun ile diğer ilgililer katıldı.



Vali Yardımcısı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, yükümlülere toplumun bakış açısını değiştirmenin önemine işaret ederek, "Bu hususu önemsiyorum. Zaten projenin ismi de Sokakta Haber Var. Yani sokaklarda bu tür yükümlülerin, bu tür gençlerimizin ne halde olduğunu, başlarına neler geldiğini, neler yaşadıklarını hep birlikte toplum olarak haberdar olmamız gerekiyor. Sanıyorum projenin bu amacı da bu bakımdan çok önemli. Bu vesileyle bütün proje ortaklarının, proje katılımcılarının ve sponsor firmamızın Valiliğimiz ve Sayın Valimiz adına kutluyorum, tebrik ediyorum" dedi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ise "Ben burada şunu görüyorum ki arkadaşlarımızın hepsi hedefe ulaştıklarını, amaca yönelik olan insana dokunacak olan o sıcaklığı, insanca duyguyu elde etmiş olduklarına tanıklık ediyorum. O bakımdan Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu gelişmeden son derece mutluyum" diye konuştu.



Rektör Prof. Dr. Akan da, üniversitenin her alanda, şehirde olacağını, kendini hissettireceğini belirterek şunları dile getirdi:



"Üniversite her alanda, şehirde olacak kendini hissettirecek, elindeki yeteneği, bilgiyi, eğitim becerisini kullanacak. Buna da mecbur. Eğer bunları yapmazsa bir süre sonra üniversiteler o saygın konumunu kaybederler, gücünü kaybeder. Dolasıyla eğer bilgiyi paylaşmazsa, bilgiyi artırmazsa, bu yeteneğini kullanmazsa kendi kaybeder. Biz üniversite olarak her türlü iş birliğinde varız ve bu becerimizi, gücümüzü elbette ki toplum için kullanmaya hazırız."



YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, sosyal sorumluluk projelerine kurum olarak önem verdiklerini ve Sokakta Haber Var Projesi'ne de memnuniyetle sponsor olduklarını söyledi.

Elveren İnsanlar Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy, ise "KOMŞUSU AÇKEN TOK YATMAMAYI‘’ bize öğütleyen bir kültürün İçinden gelen bizler hayatın sadece kendi eksenimiz üzerinde olmadığını etrafımızda vuku bulan her olayın bizimde sorumluluğumuzda olduğunu da bize açıkça söylemektedir.

Hızla gelişen ve bir o kadar da  hızla değerlerimizin yok olduğu dünyamızda karşımıza çıkan, yaşadığımız toplumu, ailemizi, çocuklarımızı bizleri tehdit eden bütün sorunlar  karşısında

İşte tam da burada hepimizin kendine sorması gereken tek bir soru vardır

 

‘’ŞANSLI MIYIM ‘’

 Bu sorunlar benim sorunum olmadığı  için  ben ŞANSLI MIYIM..?

 Yaşadığımız ortamda bu kadar sorun çözüm beklerken hiçbirimizin bu soruya duyarsız kalıp şanslı olduğuna karar verme  hakkı olduğunu düşünmüyoruz.

Yaşam boyunca bazen karşımızda, bazen de bizimle olan bütün sorunlar hayatın süregelen ve neyle ne zaman karşılaşacağımızı bilmediğimiz kimi zaman  şanslı kimi zamanda  şanssız zaman dilimlerimizi oluşturan dönemler.



Hayat ; maalesef bu dönemlerin nasıl yaşanacağını insanlara  yaşarken öğretiyor. Öncesinde belki de tasavvur edemeyeceğimiz kadar zor bir çok olayın muhakkak ki hepimiz için bir çözümü, bir çıkışı, bir sonu oluyor.

 

Önemli olan bu dönemleri konu her ne olursa olsun doğru atlatabilmektir.

İnsan fıtratı gereği zorluklara karşı diğer canlılardan daha dayanıklı olduğu için yaratılanların en üstünü  olarak yaratılmış, düşünme yeteneği ona bahşedilmiştir. Anlama hissetme merhamet etme yani insan olabilmenin farkı işte burada başlamaktadır.



Farklı kurumların içinde aslında yıllardır birlikte çalışan bizler işte bu düşünce ve ilkelerle ellerini güçlerini bilgilerini ELVİN çatısı altında birleştirerek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.



Denetimli  Serbestlik Müdürlüğü ile yaptığımız bu projede bunlardan bir tanesi ‘’SOKAKTAN HABER VAR ‘’

Projesi; Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile bir yıl boyunca yürüttüğümüz 22 seminerlik eğitim projesi içerisinde gelişen diyaloglar neticesinde bir hükümlünün

‘’SOKAĞI BİZDEN SORUN ‘’ ‘’BİR DE BİZİM GÖZÜMÜZLE  SOKAĞI GÖRÜN ‘’eğitilmek öğrenmek bizde herkes gibi görülmek istiyoruz

cümleleriyle anlam kazanan ve VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANIMIZ sayın Prof. Dr. ABDURRAHMAN AKSOY’un öneri ve gönüllü destekleriyle hayat bulanmasıyla bu gün hayata geçmiş bir projedir.

Sokaktan haber var projesi ile Samsun ilinde ve ilçelerinde yaşayan 900 kadın ve suça itilmiş çocuk ve ailesine; insan hakları ve değerler bilinci kazandırmak, sokakta çalışan çocuğa ve suça itilmiş, 18-25 yaş aralığında  25 yükümlümüze fotoğraf çekimi ve gazetecilik (yazarlık) eğitimi  vererek meslek edinmelerine ve istihdamlarına katkı sağlamağı ve bu eğitimler sonucunda basınımızın ve belediyelerimizin desteği ile bir staj dönemi geçirtmeyi başarılı olanların istihdam noktasında sürekliliğini hedeflemekteyiz.

Nisan ayında Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Dairesi Başkanlığı ile yaptığımız protokol sonucu hayata geçen VE  bu proje bu ildeki başarısıyla diğer illere örnek teşkil edecek pilot il olarak seçilen SAMSUN  bu proje ile sokak çocuklarına ve suça itilmiş çocuklara farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır.

Burada ki asıl hedeflerden birisi de toplumun yaklaşmaya çekindiği suç oranları rehabilite edilebilir düzeyde olan yükümlüleri tekrar suça değil hayata kazandırmak,  toplumun onlara bakış açılarını değiştirmesini sağlamak ve en önemlisi bu projenin sonunda bir çalıştay düzenleyerek başlangıç gelişme ve sonuç bildirgesiyle belki de kanunlarda onlar için yeni düzenlemeler yapılmasını öngörecek veriler ortaya çıkarmaktır.



Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile yaptığımız bu ortaklaşa çalışmayı ve hedeflerimizi paylaştığımız herkes bu konuda çok büyük bir özveri ve destek vererek bizlerin yanında olduğunu söyleyerek el vermişler ve bu gün bu güvenceyle sizlerin karşında olmamızı sağlamışlardır.

ELVİN DERNEĞİ olarak başta bizlere güvenerek yola çıkan  Cumhuriyet Başsavcımuz Erol Tosun’a ve denetimli serbestlik müdürlüğümüze ve yıllardır birçok projede birlikte çalıştığımız bir kadın olarak binlerce yükümlünün başında cesaret ve başarıyla çalışan samsun denetimli serbestlik müdürümüz Canan Soğukpınar’a Valilerimiz Hüseyin Aksoy ve İbrahim Şahin'e, şehrin bütün kapıları size açık diyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz'a ve aynı dileklerle yanımızda olan bütün ilçe belediye başkanlarımıza, Üniversitemizin bütün desteğini bizimle paylaşan  Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Akan'a, İletişim Fakültesi Dekanı Nurdan Öncel Taşkıran'a, bu güne kadar eğitim programlarımızda her zaman yanımızda olan bütün öğretim üyelerimize, bu projenin ortaya çıkmasında büyük emeği olan ve fotoğrafçılık derslerini üstlenen Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy'a, bu güne kadar yaptığımız her işi tüm ulusal ve yerele taşıyan bütün   basınımıza, kendisine projeyi götürdüğümüz anda hiç tereddütsüz her türlü desteği üstlenen ve aslında bütün özel kuruluşlara da büyük bir mesaj veren projemizin sponsoru olan  YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu'na ve bu gün burada bizleri yalnız bırakmayan desteklerini esirgemeyen tüm konuklarımıza ELVİN Derneği adına teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.