Tarım Sigortaları 2018 Yılı Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

TAKİP ET

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile TARSİM Karadeniz Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle; şube ve ilçe müdürleri, il/ilçe müdürlüklerimizde görev yapan teknik/sağlık personeli, sigorta acenteleri, ziraat odaları ve üretici birlik başkanları ile tarım danışmanlarına Tarım Sigortaları 2018 Yılı Uygulamaları hakkında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

25.01.2018 Perşembe günügerçekleştirilen toplantıda, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Uygulamaları ile ilgili bilgi veren TARSİM Karadeniz Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU; Üreticilerimizin ürünlerini sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, heyelan, deprem ve benzeri tabii afetlerin getireceği zararları karşıladıklarınıbelirtti. YAŞAROĞLU açıklamasının devamında; “Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde primin yüzde 50'si bakanlığımız tarafından üreticilere destek olarak verilmektedir. Ayrıca meyvecilikte hassas bir konu olan don riskine karşı devlet desteği %66 ve yeni işletmelerde şap hastalığı da sigorta kapsamına alındı. 2018 yılında Buğdayda İlçe bazlı kuraklık sigortasına ilave olarak diğer serin iklim tahılları da TARSİM kapsamına dâhiledildi. Kuraklık sigortası yaptıran üreticinin ödeyeceği pirimin %60’ı devletimiz tarafından ödenmektedir. TARSİMbüyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir. Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, vetritikale gibi serin iklim tahıllarında KuraklıkSigortası yaptırmak için son tarih 31 Ocak " diye konuştu.

         İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Bayram AYda konu ile ilgili bir açıklama yaparak; “2005 yılında çıkarılan TarımSigortaları kanununda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine olacak şekilde yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Samsunda Tarım Sigortası poliçe sayısı her yıl artarak 2017 yılında 25.315 sayısına ulaşmıştır.2017 yılı toplam pirim tutarı 14.830.456 TL. olup, bunun 7.889.260TL’si devlet pirim desteğidir. Ayrıca ilimiz genelinde zarar gören çiftçilerimize de 1.804.378 TL. tazminat ödenmiştir. Çiftçilerimizin herhangi bir doğal afet meydana geldiğinde mağduriyet yaşamamaları için ürünlerini sigorta yaptırmalarını istiyoruz.” dedi.