'Taşeron İşçilere Torbadan Tavşan Çıkardılar'

TAKİP ET

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, son çıkan torba yasasını eleştirerek, "Taşeron İşçilere Torbadan Tavşan Çıkardılar" dedi.

Başkan Erdoğan yaptığı basın açıklamasında sözlerine şöyle devam etti: "Taşeron işçilerin aylardır kadro umuduyla beklediği torba yasa çıktı. Çıkan torba yasada, taşeron işçilerin ve yakınlarının umutla beklediği “kadroya alınmaları” maalesef yine yok. İnsanların seçimlerde oylarını alabilmek için umutlarıyla oynayarak çıkarılacak yasada kadro vaat edenler, bugün pişkince biz böyle bir şey söylemedik diyorlar. Oysa AKP; seçim çalışmalarında, taşeron işçilerin kadroya geçirileceği vaadiyle bu insanlardan oy istemiş, ve insanlar bu vaadlere inanarak AKP’ye oy vermişlerdir.

Çıkarılan yasada taşeron işçiler için verilmiş hiçbir yeni hak yoktur. Yapılan, taşeron işçilerin hukuken zaten var olan haklarının yazılı hale getirmekten başka hiçbir şey değildir.

Çıkarılan yasada kamuda çalışan taşeron işçi, kıdem tazminatını kamudan alabilecek denilmektedir. Oysa taşeron işçiler çalıştıkları firmadan alamadıkları kıdem tazminatlarını, asıl işveren konumundaki kamu kuruluşundan hukuk yoluyla zaten alıyorlardı. Bu düzenleme bu konuda verilen mahkeme kararlarının yazılı hale getirilmesinden ibarettir.

Benzer biçimde yapılan yıllık izinlerle ilgili düzenlemede aynı içeriktedir.

Sonuç olarak yüz binlerce taşeron işçi için torbanın içerisi bomboştur. AKP, taşeron işçilere torbadan tavşan çıkarmıştır. Yapılan; insanların hukuken zaten var olan haklarını, yeni bir hak veriyormuş gibi göstererek insanları kandırmaktan ibarettir.

12 yıldır emek düşmanı tutumuyla bilinen AKP iktidarı, bu yasada da aynı tutumunu sürdürmeye devam etmiş, kısacası kendinden bekleneni yapmıştır.

Bu konudaki tek çözüm, taşeron işçilik denen köle düzeninin yerle bir edilerek yıkılması, ve bütün taşeron işçilerin güvenceli, sendikalı olarak çalışmaları sağlanmalıdır."