Tedbirler kalkacak mı? Mutasyon sayıları artıyor mu?

TAKİP ET

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısıtlamalarla ilgili tavsiyeler hakkında konuştu. Bakan Koca, "Yeni tedbir düşünülmüyor, var olan tedbirlerin devamından yanayız. Mart ayından itibaren bölgesel bazda tedbirleri gevşetebilir yada arttıralabilir" dedi.

Yeni tedbirler anlamında şu an var olan tedbirlerin devamından yana olduğunu Bilim Kurulunda ifade etmiştim diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yeni bir tedbir ilavesi şu an düşünülmüyor.

Mutasyonların salgının seyrine etkisine fazla olduğunu biliyoruz ama ülkemizde bölgesel farklılığa yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz.


Son 2 hafta vaka artışının olduğunu genel olarak görüyoruz. Mutasyonun olduğu bölgede daha yoğun bir artış şeklinde gözlemimiz yok. Mutasyonun bulaştırıcılığının daha fazla olduğunu biliyoruz.


Halen virülans üzerinde bir etkisinin olmadığını biliyoruz. Ama Güney Afrika ve Brezilya için farklı birtakım yaklaşımlar söz konusu. Net bir şey şu anda söylemiyoruz. Şu dönemde özellikle tedbirler noktasında daha hassas davranmamız gerekiyor.

Ardı sıra gelen mutasyon haberleri yeni sorular ve sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Önemli mutasyonları ve etkilerini yakından takip ediyoruz. Bunlardan 263 tanesi İngiltere varyantı, 23 tanesi G. Afrika varyantı, 106 tane kökeni belli olmayan varyant tespit edilmiştir. İngiltere'de başlayan mutasyonun hastalığın seyrinde değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığı artırdığına dair önemli bulgular var.

Mutasyonların varlığı kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların yine elbette tedbirler eşliğinde hafifletilmesi en önemli gündemimiz.

Sizlerden sabretmenizi değil, sadece kurallara daha sıkı sarılmanızı istiyorum. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız."

Tedbirler kalkacak mı Mutasyon sayıları artıyor mu