TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkezi'nden bilimsellikten uzak açıklamalar!

TAKİP ET

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Biyokütle Santralini Termik Santral sanıyor ortada yine resmi rapor yok!

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Çarşamba ilçesinde yapılacak Biyokütle Santralini Termik Santral sanıyor. Ortaya yine resmi rapor sunamadan cek, çaklarla hareket ediyor.

Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkezi Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapılacak Biyokütle Santralini Termik Santral sanıyor.

Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, yatırımcı firma Oltan Köleoğlu Enerji firmasının Biyokütle santralinde filtre olacağını açıklamasını oda olarak bilimsel bulmadıkları belirtilirken, odanın yaptığı açıklamada ise hiç bir bilimsel dayanak olmaması sadece yazılı bir metine yer verilmesi dikkati çekti.

Biyokütle Enerji firmasını yapacak olan Oltan Köleoğlu Enerji firması, yenilenebilir enerji kategorisinde yer alan yatırıma, bazı çevreler tesisi halka termik santral olarak tanıtmasına da 'Kara Propaganda" olarak nitelendirilmişti.

Buna rağmen Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkezinin son yaptığı açıklamada Biyokütle Enerji Santraline 'Termik Santral' ifadesini kullanması dikkati çekti. 
Oda tarafından yapılan açıklamada,  "İnşa edilen santral teknolojisinde bu gazları tutacak bir teknoloji mevcut değildir. Şirketin iddia ettiği gibi bu gazları arıtacağı söylenen elektrostatik filtreler bu gazların emisyonunu katiyetten önlemez. Bu flitreler yanma sonucu ortaya çıkan küçücük partikülleri tutmak için projelendirilmiştir ve başka bir işleve sahip değildir. Şirketin bu flitrelerin söz konusu gazları  arıtacağı iddiası hiçbir bilimsel gerçeklikle uyuşmamaktadır." denilirken bu ifadeleri ise güçlendirecek hiç bir bilimsel rapora açıklamada yer verilmemesi açıklamanın ne kadar tutarsız olduğunu ortaya koydu. 

Biyokütle Enerji Santralleri başta olmak üzere ağır sanayi yatırımlarında arıtma ve filte zorunluluğu bulunmasa da, Arıtma ve filtre sistemi olmayan hiç bir yatırımın çalışmasına izin verilmiyor. Kimya Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, şirketin 'elektrostatik filtre olacak' beyanını bilimsel bulmazken, bu filtre sisteminin ise bilimsellikten öte bir zorunluluk olduğunu ise ıskalıyor.
Bu gibi yatırımlarda arıtma ve filtre zorunludur. Ve hiç bir arıtma ve filtre sistemi de yüzde yüz sıfır emisyon ile çalışmaz. Bu nedenle yatırımcı firmalar çevreye duyarlı ve en az gaz salınımı yapan filtre ve arıtma sistemlerini tercih eder. Bunun nedeni, ülkemizde de uygulanan sınır değerler uygulamasıdır. Sınır değerlerin aşılmaması için arıtma ve filtre zorunludur. Yatırımcı  firmalar tesislerine arıtma ve filtre sistemini gerek sınır değerleri aşmamak için gerekse Çevre Bakanlığından kapatma cezası almamak için bu sistemleri yapmak zorundadır. İşin doğrusu bu gibi yatırımların proje ve tahahütlerinde arıtma ve filtre yapma zorunluluğu bilimsel olarak vardır.
Bilimsel olarak var olan arıtma ve filtre sistemine ise hiç bir bilimsel veri ve rapor sunmadan 'Bilimsel değil' demekte bilimsel bir sunuş olmaz. Bilimsellikten bahseden TMMOB Kimya Mühendisleri Odası'nın biyokütle santral ile ilgili resmi bir rapor sunmadan açıklama yapması ne kadar bilimsellikten uzak olduklarının da kanıtı olarak sayıldı.

Kaynak: Samsunkenthaber.com