Topal ördek başkan nedir? Topal ördek anlamı?

TAKİP ET

Topal ördek anlamı nedir, topal ördek başkan anlamı nedir, topal ördek hikayesi, topal ördek ne anlama gelir, topal ördek deyiminin anlamı, topal ördek deyimi ne anlama gelir gibi sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

Son günlerde sıkça duyduğumuz topal ördek deyimi "yetkisi kısıtlanmış yönetici" anlamına gelmektedir. 

Topal Ördek nedir ve Topal ördek başkan ne demektir? Ördeğin topalı ne anlama geliyor diye merak ederken bunun aslında politik bir kavram olduğunu öğreniyoruz. Mecazi olarak özetle "yetkisi kısıtlanmış yönetici" anlamına geliyor. 

Peki kaynağı ne topal ördeğin?
Kelimenin tam anlamıyla topal ördek; Sürüsüne ayak uyduramayan ve onu avcılar için bir hedef haline getiren bir ördek anlamına gelir.
Siyasi yaşamda ise özellikle Başkanlık sistemi ile yönetilen Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan ile Kongre çoğunluğunun aynı partiden değil ise Başkan için "topal ördek (=lame duck)" kavramı kullanılıyor. Topal ördek deyimi ABD siyasetinde görev süresinin sonuna gelen başkanlar için de kullanılan bir terim. (Amerika'da yeni başkan seçildikten sonra 'geçiş süreci' adı altında eski başkan 3 ay daha göreve devam ediyor.) Başka bir anlatımla ABD siyasetinde, Kasım ayındaki (cumhurbaşkanlığı ve kongre) seçimleri ile ertesi senenin başlarında yetkililerin açılışı arasındaki süreye genellikle "topal ördek dönemi" denir. Bir başkan, halef seçildikten sonra topal bir ördekdir. Bu sırada giden başkan ve seçmen genellikle iktidarın geçişine başlar.
Diplomaside görev süresinin sonuna yaklaşmış üst düzey diplomat veya siyasetçiler için kullanılan bu deyimin nedeni bağlayıcı, kapsayıcı ve uzun vadeli taahhütlerde ve tasarruflarda bulunamamasıdır. Yetkileri kısıtlı, Eli kolu bağlı siyasetçi... Uzatmaları oynayan misali...
Spor terimi olarak kullanımı ise gelecek bir sezon için uzatması olmadan sözleşmelerinin son yılındaki bir koç veya genel müdür genellikle topal ördek olarak tanımlanır.

Kaynak: www.hukuki.net

Topal ördek başkan nedir?