Ulusoy: Tarım ürünleri lisanslı depoculuk sistemi devrim niteliğinde bir adım

TAKİP ET

Açılışı bu gün yapılan 5. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı açılış töreninde Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eren Günhan Ulusoy bir konuşma gerçekleştirdi.

Başkan Yardımcısı Ulusoy konuşmasında, “Samsun Ticaret Borsası, bu ovalarda çiftçilerimizin alın teriyle, emeğiyle ürettiği ürünlerin pazara ulaşmasında rol alan; tüccarlarımızın, sanayicilerimizin üyesi oldukları, ticari alanda işbirlikleri kurdukları hizmetlerin sağlandığı bir kurum. Bizler bu emeklerin değer kazanması için elimizden geleni yapan bir kurumuz. Bu kapsamda Samsun Ticaret Borsası Akredite Gıda Kontrol Laboratuvarı 2019 yılında bu güne kadar 1327 tane analiz gerçekleştirdi ve bu topraklarda üretilen ürünlerin yurt dışına erişiminde, ihracata gidişinde sertifikasyonunu sağladı. Şu anda laboratuvarımızın kapsamının daha da genişletilmesi için Kalkınma Ajansımızla birlikte bir güdümlü proje yapıyoruz. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek Rusya ve diğer ülkelerle dış ticaret de gerekli olan tüm analizleri yapabilen Türkiye ‘deki ikinci laboratuvar olacağız. Böylelikle Samsunun tarım ürünleri ihracatının önü daha da açılmış olacak. Bu konuda başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen tüm ilgililere ayrıca teşekkür ediyorum.


Değinmek istediğim Diğer bir konuda Türkiye’ de tarım ürünleri lisanslı depoculuk sistemi. Türkiye’ nin pazara erişiminde, pazarın derinleşmesinde, çiftçimizin doğru fiyatla, doğru zamanda ürünü alıp satabilmesinde çok önemli rol oynayacak devrim niteliğinde bir adım bu. Şu anda altyapı çalışmaları hızla ilerliyor. Türkiye de 4 milyon tonu aşkın bir lisanlı depo altyapısı mevcut. Bu seneden itibaren de bu lisanslı depolara teslim edilen ürünlerin elektronik ürün senetleri Türkiye Ürün İhtisas Borsasında işlem görmeye başladı.

Biz Samsun Ticaret Borsası olarak hem çiftçilerimizin, hem de tüccarlarımızın bu platformlara erişimi için altyapıyı kurduk, bu konudaki işlerliği sağladık. Şu anda Samsun İli içinde kurulmuş bir lisanslı depo yok. İlerleyen dönem de Samsun ilinde kurulacak bir lisanlı depoya muhakkak ki Samsun Ticaret Borsası destek olacaktır.
Bu vesile ile bir kez daha Samsun Ticaret Borsasının Samsun Tarımı ile ilgili, gıda sanayisi ile ilgili her konuda göreve hazır olduğunu ve her zaman bir itici güç olarak Ticaret ve Sanayi Odamız ve diğer kurumlarımız ile birlikte yer alacağını bildirmek istiyorum. Beşinci Tarım Fuarında bir parçası, bir paydaşı olmaktan onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Tarım fuarımızı hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.” Dedi.