weremember sitesi açıldı, weremember nedir?

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından weremember sitesinin açıldığını duyurdu. weremember ingilizce "hatırlıyoruz" anlamına gelmektedir.

27 Ocak BM Uluslararası Holokost’u Anma Günü vesilesiyle,  katledilen milyonlarca insanı saygıyla anıyoruz diyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bir daha böylesine vahşetler yaşanmasın diye hafızamızı diri tutmak için Holokost, Ruanda, Bosna ve Kamboçya’daki trajedileri anlatan weremember sitemizi açtık." dedi. 

İşte weremember.gov.tr sitesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı

Başkandan mesaj
27 Ocak 2021

Irkçı ve ayrımcı ideolojilerin dünyanın çeşitli yerlerinde güçlendiğine, nefret söylemi ve suçlarda şiddetli bir tırmanışa tanık oluyoruz. Özellikle cami, sinagog, kilise gibi ibadethanelere yönelik şiddetli saldırılar yayılıyor. Kültürel ırkçılık, siyaseti yakalayan, günlük yaşamı zorlaştıran ve insanların birlikte yaşama isteklerini baltalayan bir güvenlik tehdidine dönüşür. Koronavirüs salgını ile toplumun farklı etnik kimlikleri, dinleri, dilleri ve görünümleriyle bazı kesimlerine yönelik ayrımcılık da tırmanmıştır. Bu eylemlerin günümüzde dijital platformlara yaygınlığı da dikkatle izlenmelidir.

KÜLTÜREL IRKÇILIK, SIYASETI YAKALAYAN, GÜNLÜK YAŞAMI ZORLAŞTIRAN VE INSANLARIN BIRLIKTE YAŞAMA ISTEKLERINI BALTALAYAN BIR GÜVENLIK TEHDIDINE DÖNÜŞÜR.

Bununla birlikte, geçen yüzyılda meydana gelen trajik olaylar, ırkçı ideolojilerin ne kadar derinden yaralandığını göstermiştir. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği Holokost, Bosnalı, Ruanda ve Kamboçya soykırımlarının işaretleri, bu katliamlardan çok önce sistematik ayrımcılık, marjinalleşme ve yükselen nefret söylemi ile kendini gösteriyordu. Tarihe insanlığın utanç kaynağı olarak geçen tüm bu soykırımlar, uluslararası topluma her türlü ayrımcılıkla mücadele ve insanlığa karşı suçları önleme sorumluluğunu hatırlatan canlı örneklerdir.

Bu üzücü olaylardan çıkarılacak en önemli ders, insan odaklı bir yaklaşımla devletlerin insani krizlere kayıtsız kalmamasıdır. Küresel barış, güvenlik ve istikrar için tehdit oluşturan bu nefret söylemlerine karşı mücadele etmek sadece mağdurların değil, insanlık olarak hepimizin görevidir. Bugün ırkçı terörizme "dur" demezsek, gelecek nesiller bu ihmalin bedelini bizimle birlikte ödemek zorunda kalacak. Bu amaçla Türkiye, başta Medeniyetler İttifakı olmak üzere üyesi olduğu tüm uluslararası platformlarda önemli çalışmalar yapmış ve gösterecektir.

İnançları ve kimlikleri nedeniyle şiddete uğrayanları korumak ve farklılıklara saygıya dayalı bir barış kültürü oluşturmak uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur. Her devlet tarafından benimsenmesi gereken ahlaki bir tutum olmanın çok ötesinde, aynı zamanda 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme kapsamında bir sözleşme yükümlülüğüdür. Her uluslararası kuruluş, hükümet, medya, sivil toplum, dini grup ve kanaat önderi bu bağlamda oynayacakları temel rollere sahiptir.

Bu düşüncenin ışığında uluslararası toplumu Holokost, Bosna, Ruanda ve Kamboçya gibi trajedilerin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Tüm insanlığı soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlara karşı küresel bir tutum benimsemeye ve bu tavrı kararlılıkla sergilemeye davet ediyoruz.

Tüm insanlığı soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlara karşı küresel bir tutum benimsemeye ve bu tavrı kararlılıkla sergilemeye davet ediyoruz.
Bu vesileyle soykırım kurbanlarının hatıralarını saygıyla anıyor, her türlü ayrımcı ve nefret söyleminin biteceği bir gelecek, soykırım ve insanlığa karşı suçların biteceği bir gelecek umuduyla tüm dünyaya barış, güvenlik ve refah diliyorum. deneyimlenmeyecek.

Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
 

weremember nedir