Yapı sektörüne ortak mesaj: Sorunlara hep beraber çözüm bulacağız

TAKİP ET

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) üyeleriyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin bir araya geldiği buluşmadan 'Sorunlara hep beraber çözüm bulacağız' mesajı verildi.

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği'nin “Cumartesi Buluşmaları” kahvaltı programının son konuğu Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, İl Müdür Yardımcısı Sedat Kurnaz ve Yapı Denetim Şube Müdürü Murat Çebi oldu.
Programda ilk konuşmayı yapan SİMDER Başkanı Yunus Güney yapı sektöründeki sorunlar ve müteahhitlerin yapı denetim şirketleri ile olan ilişkilerine değindi. 
En büyük kalem arsa maliyetleri
Konuşmasında konut arzındaki yetersizliğin ve arsanın rant olarak görülmesinin gayrimenkul yapı sektörünü olumsuz etkilediğine değinen Başkan Güney, “Sektör olarak ciddi sorunlar yaşadığımız bir dönemdeyiz. Sorunlar karşısında ilk yapmamız gereken yeni parseller üreterek yeni konut alanları açmamız gerekiyor. Bu konu ile ilgili hazine arazilerinin isteyen arzu eden herkese satışı ile değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Hazine arazilerinin konut fiyatlarını düşürmek adına ivedilikle satışa açılması bunun devamında da belediyelerin hızlı bir şekilde satılan bu araziler üzerinde altyapı çalışmalarını tamamlaması, konut yapımına hazır hale getirmesi gerekir” dedi.  
Başkan Güney “Nitekim şu anda gayrimenkul fiyatlarını yukarı çeken en büyük etken arsa maliyetidir.  Arsanın yatırımcılar nezdinde rant olarak görülmesi gayrimenkul sektörünü ciddi olumsuz etkilemektedir.  Arsa maliyetlerinin yapı maliyetleri içerisinde en büyük kalem olmaya devam etmesi nedeni ile gayrimenkul fiyatları tüketicinin arzu ettiği seviyeye inememektedir.  Bizim önerimiz parsellerin konut alanlarının yatırım alanı, rant alanı olarak görülmesinin önüne geçilmesidir.  Hükümetin ve belediyelerin konut alanlarının konut parsellerinin yatırım ve rant alanı olarak görülmemesi için ciddi tutarlı tedbirler almasını öneriyoruz” diyerek sözünü tamamladı.
Ardından söz alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat programda; zemin etüdünden başlayarak, inşaat alanında, iş güvenliği ve çevre sağlığı, mimari, mekanik ve elektrik uygulamaları hakkında uyulması gerekenlere ilişkin bilgiler verdi. Bolat, sözlerinin devamında yapı müteahhidi ile şantiye şeflerinin görev ve sorumlulukları hakkında bir inşaatta baştan sona kadar dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.
“Yapı denetim firmalarını denetliyoruz”
Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne sorun yaşanan konularda başvurulabileceğini dile getiren Müdür Ömer Bolat, “Yapı denetim firmalarına çok sıkı denetimler yapıyoruz. Ve gerektiği zaman cezalar uygulanmaktadır. Kurumumuzun kapıları müteahhitlere ve sektör paydaşı herkese açıktır. Bir sorunla karşılaşmanız halinde Çevre Şehircilik olarak sizlerin de sorunlarını dinler çözmek adına çaba gösteririz. Her türlü konuda bize ulaşabileceğinizi bilmelisiniz” diye konuştu.
Yapı denetimlerine ilişkin konular ortaklaşa çözülecek
Yapı denetimlerinde karşılaşılan durumların daha hızlı aşılması adına sürecin ortaklarının bir masada buluşarak görüşmesini öneren Müdür Bolat, “Bu toplantı çok güzel. Bunların silsile yoluyla devam etmesi gerekiyor. Yapı denetimlerine ilişkin taleplerinizi burada aktardınız. Müteahhitlerin temsilcisi, yapı denetimcilerin temsilcisi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve bizim bir araya geleceğimiz bir masada sürecin tüm ortakları olarak bu konuları görüşebiliriz. Siz müteahhitler olarak yaşadıklarınızı anlatıyorsunuz bir de yapı denetimcilerin yaşadıkları var. Karşılıklı fikir alışverişiyle çözümler üreteceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Programın son bölümünde ise Yapı Denetim Şube Müdürü Murat Çebi, “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik”, “Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik” ve “4708 Sayılı Yapı Denetim Hakkında Kanun” hükümleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Ardından müteahhitler yapı denetimlerinde karşılaştıkları sorunlara dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat ve Yapı Denetim Şube Müdürü Murat Çebi’ye sorularını yönelterek istişarelerde bulundu.
Program sonunda görüşülen konuların burada kalmayacağı tekrar bir araya gelinerek sorunlara hep beraber çözümler üretilmeye çalışılacağı dile getirildi.

Yapı sektörüne ortak mesaj: Sorunlara hep beraber çözüm bulacağız