Yaz aylarında virüse kapılmadan nasıl tatil yapılır?

TAKİP ET

Türkiye'de 11 Mart'ta ilk vakanın görülmesinden sonra karantina, evden çalışma, sokağa çıkma yasaklarıyla geçen aylardan sonra 1 Haziran'dan itibaren kısıtlı yeni normal yaşam başladı.

Salgının devam etmesi nedeniyle maske, sosyal mesafe ve temizlik kuralları devam ediyor. Ancak, sıkıntılı süreçten sonra tatil planları da yapılmaya başlandı.
Otel, tatil köyü, konaklama, yeme-içme tesisleri çeşitli kriterler çerçevesinde uluslararası standartlara göre denetlenerek, Hijyen ve sağlık denetimi ile uygunluk değerlendirmesi ile uygun olan işletmelere sertifika verildi.

Medicana Samsun Hastanesi Kl. Mikrobiyooji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen yaz tatilinde koronavirüs önlemlerini anlattı.

Tatilcilerin virüsten kendilerini korumaları için neler yapması gerekiyor?

Yaz aylarında ve sıcak havalarda virüsün etkisini kaybetmediği biliyoruz, bu konuda u  uyarılara dikkat edilmezi lazım.Güney yarım kürede şubat, mart ve nisan aylarında yaz dönemi yaşanıyor, ancak yüksek bulaşma halen sürüyor ve virüs  yakın mesafeden (1,5 metre) bir taşıyıcıdan diğer insana bulaşıyor.
Bu yaz mevsiminin trendi “maske, mesafe, temizlik” olacağını en hatırlatarak bazı uyarılarda bulunmak isterim. Tatilde de maskenin sürekli takılması gerekiyor, nereye gidilirse gidilsin sosyal mesafenin -plajda ve havuzda dahi- korunması şartını  önemle vurguluyorum. Tatile gidecekler  için, bu yaz müstakil ev, yazlık site, karavan, çadır, yat, yelkenli gibi alternatifleri kullanarak, kişi sayısı az olacak şekilde veya yayla tatilini öneriyoruz. Gemi, turistik turlar ve kalabalık mekanlardan uzak durulması gerekiyor.

Kalabalık ortamlarda mesafeye dikkat

El hijyeninin takıntı yapmayacak ölçüde sürdürülmesinin de önemine değinen Dr. Nurullah Dikmen; sabah, yemek öncesi ve sonrası, lavabo ihtiyacı sonrası yıkama yapılırsa günde en az on defa ellerin yıkanmış olacağını ancak riskli durumlarda mutlaka dezenfektan ile temizleme yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
 “Kesinlikle eldiven takılmamalı, tokalaşma ve sarılmalardan kaçınılmalıdır. Kalabalık ortamlarda 1.5 metre mesafeye dikkat edilmeli. Yaz aylarında 35 derecenin üzerinde maskeyle dolaşmak nefes almayı zorlayacaktır. Astım, KOAH, nefes darlığı, yüksek tansiyon, kalp hastaları sıcak havalarda mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamalı. Zorunlu kalınırsa insanlara dikkat ederek maskesiz kısa süreli dolaşabilirler.”
Salgın sürecinde bağışıklığın güçlenmesi için düzenli beslenme de önem arz ediyor, sağlığı korumak için organik ve sağlıklı yemek yenilmesini, paketli, koruyucu ve katkı maddeli ürünlerden kaçınılması öneriliyor. “Günlük egzersiz ve fiziksel hareketler ihmal edilmemeli. Yaz aylarında ishal, viritük enfeksiyonlar, güneş çarpmaları, travmalar gibi çok görülen hastalıklar olursa dinlenerek bu süreç geçirilmeli .
 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte virüse yakalanmadan nasıl tatil yapılmalı