Helimore Havacılık'tan yerli ve milli zirai İnsansız hava araçları

TAKİP ET

Helimore Havacılık LTD. ŞTİ'nin Kurucusu Başak Demir, 'Türkiye'de ilk defa 70 kg kapasiteli Zirai İnsansız Hava Aracı üretimini yaptık. Şu anda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız doğa ve çevre dostu' dedi.

“Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerine odaklanarak sürekli AR-GE çalışmalarını yenilikçi bir tutumla sürdürdüklerini söyleyen Helimore Havacılık LTD. ŞTİ’nin Kurucusu Başak Demir, “Türkiye’de ilk defa 70 kg kapasiteli Zirai İnsansız Hava Aracı üretimini yaptık. Şu anda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız doğa ve çevre dostu” dedi.


Helimore Havacılık LTD. ŞTİ. 2019 yılının Aralık ayında Samsun Teknopark’ın kuluçka merkezinde çalışmaya başladı. Şirket bünyesinde yerli olarak insansız hava aracı üretimi yapılıyor. Şirketin yapmış olduğu Zirai İnsansız Hava Araçları hakkında bilgi veren Helimore Havacılık LTŞ.’nin kurucusu Başak Demir, “Tarım sektöründe farklı litre kapasitelerinde insansız hava araçları üretiyoruz. 10 litre, 20 litre, 30 litre özelleştirilmiş 35 ve 50 litre kapasitelerinde ilaçlama, tohumlama ve gübreleme yapabilen insansız hava araçları üretiyoruz. İnsansız hava araçlarımız otonom ve manuel olarak uçuş gerçekleştirebiliyorlar. Türkiye’de ilke defa 70 kilo kapasiteli Zirai İnsansız Hava Aracı üretimini yaptık. Şuanda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnsansız hava araçlarımız, zirai insansız hava aracı buluş faydalı modele sahiptir. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız aynı zamanda farklı girişimcilik yarışmalarında Türkiye birinciliğine de sahip” diye konuştu.
“Zirai İnsansız Hava Araçlarımız yaklaşık yüzde 30 verim artışı sağladı”
Normal tarım uygulamalarına göre kendi Zirai İnsansız Hava Araçlarımız daha avantajlı ve tasarruflu olduğunu dile getiren Helimore Havacılık LTŞ.’nin kurucusu Başak Demir, “Türkiye’de ilk defa çalışmasını yaptığımız tarım danışmanlığını ücretsiz olarak çiftçilerimize sunuyoruz. Burada da doğru ve akıllı tarım konusunda çiftçilerimize destekliyor, daha çok verim almaları konusunda onların yanında oluyoruz. Ayrıca Zirai İnsansız Hava Araçlarımızı satın alan çiftçilerimize de ücretsiz olarak insansız hava aracı pilot lisansı veriyoruz. Böylelikle tarım teknolojinin öncülüğünü yapmış oluyoruz. Yaptığımız saha çalışmalarında Zirai İnsansız Hava Araçlarımız geleneksel tarım uygulamalarına göre yaklaşık yüzde 30’luk bir verim artışı olduğu gözlemlendi. Aynı zamanda yüzde 60 su tasarrufu var. Mazot gibi giderlerinde önüne geçmiş oluyoruz. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız doğa ve çevre dostu” şeklinde ifade etti.
“Verim kaybını da insansız hava araçlarımızla ortadan kaldırıyoruz”
Demir, tarım ilaçlarının fazla kullanılmasının çevreyi olumsuz etkilediğinin altını çizerek bu durumun önüne geçtiklerini söyledi. Demir, “Atomizer Santrifüj Nozulu kullanıyoruz. Burada da yaptığımız nozul  elektrostatik olarak çalışmakta ve  homojen bir şekilde araziye dağılım sağlayarak ilaçlama gerçekleştirmektedir.  Zirai İnsansız Hava Araçlarımız 8 metre aralığında bir ilaçlama gerçekleştirebiliyor. 1 dakika da 1 dönümlük araziyi çok rahatlıkla ilaçlayabiliyor. Burada hem zamandan hem de kullanılan ilaçtan bir tasarruf sağlıyor. Tarım ilaçları çok tehlikeye sahip ürünler olduğu için çevreyi olumsuz etkiliyor. Biz bunların fazla kullanılmasının önüne geçip aynı zamanda homojen bir şekilde dağılmasına katkı sağlıyoruz. Geleneksel ilaçlamada Tekerlek izinden kaynaklı verim kaybını da insansız hava araçlarımızla ortadan kaldırıyoruz. Toprak, doğa ve su sağlığını korumuş oluyoruz” dedi.
“50 litre kapasiteli Zirai İnsansız Hava Araçlarımız 15 dakika havada kalabiliyor”
Şuanda 50 litre kapasiteli tarım droneları 15 dakika havada kalabiliyor ve ilk kalkışta 22 dönüm arazi ilaçlayabiliyor. Helimore Havacılık bu özelliğiyle de Türkiye’deki konumunu koruyor. Demir, yaptıkları Zirai İnsansız Hava Araçlarımız farklı bölgelerde de bayilik çalışmaları olduğunu belirterek sözlerine şunları ekledi: “Tohumlama, gübreleme, ilaçlama sisteminde gelişmiş durumdayız. Farklı bölgelere de bayilik çalışmalarımız mevcut. İnsansız hava araçlarımız 15 dakika havada kalış süresinde de yaptığı bütün çalışmayı çiftçimiz anlık olarak görebiliyor. Kumanda da otonom uçabilmesi için bir buçuk dakikada 17 adımlık bir süreci var. Kaç metre yükseklikte uçacak, ne kadar ilaç ya da tohum atacak ve bunu da ne kadar mesafede hangi hızla atacak hepsini biliyor. Engel gördüğü zaman hangi tepkiyi verebilmesi gibi birçok teknoloji ile donatıldı. Aynı zamanda gece görüş kamerası ile akşamda uçuş yapmaya elverişlidir.”

Helimore Havacılık LTD. ŞTİ’nin Kurucusu Başak Demir