Kanlı dışkılamaya dikkat mide kanaması riski olabilir

TAKİP ET

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, kanlı dışkılamanın habercisi olduğu hastalıklar konusunda bilgilendirmede bulundu.

Dışkılama sırasında makattan kan gelmesinin ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Taze ya da vişne çürüğü şeklinde kanama kalın bağırsakla ilgili hastalıklarda olabildiği gibi yüksek hacimli mide, ince bağırsak kanamalarında da benzer tablo görülebilir” dedi.
MAKATTAN KAN GELMESİ İHMAL EDİLMEMELİ
Dışkılama sırasında makattan kan gelmesinin ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yolcu, “Taze ya da vişne çürüğü şeklinde kanama kalın bağırsakla ilgili hastalıklarda olabildiği gibi yüksek hacimli mide, ince bağırsak kanamalarında da benzer tablo görülebilir” diye konuştu.

KOLON HASTALIKLARI BAĞIRSAK KANAMASINA YOL AÇABİLİR
Bağırsak kanamasına sebep olan hastalıklara değinen Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu,  “Makattaki fissür dediğimiz çatlaklar, hemoroitler, kolon (kalın bağırsak) ülserleri, kolon polipleri, kolonun divertiküler hastalıkları, kolon-ince bağırsak inflamatuvar hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn, tüberküloz, Behçet hastalığı), kolonun enfeksiyöz hastalıkları, kolonun vasküler  hastalıkları, radyasyon proktiti, kolon kanseri başlıca bağırsak kanamasına sebep olan hastalıklardır. Az da olsa polipektomi, bağırsak biyopsi sonrası kanamalarda olabilir. Yine çeşitli nedenlerle  kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bağırsak kanaması olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
KOLON KANSERİ GENÇLERDE ARTTI
Kolon kanserinin gençlerde görülme sıklığı son yıllarda artmaya başladığını da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Kolon kanserinin en belirgin belirteçlerinden biri de kanlı dışkılama olduğundan, kanlı dışkılama ciddiye alınarak gastroenteroloji uzmanına görünerek kolonoskopi ve gerekli görüldüğü durumlarda endoskopi yapılarak hastalığın teşhisi konularak tedaviye başlanmalıdır” şeklinde konuştu.