Koronavirüs neden erkekleri daha fazla öldürüyor?

TAKİP ET

Koronavirüs salgınında çoğu ülkede erkeklerin ölüm oranı kadınların oranından daha fazla. Bu da Koronavirüs neden erkekleri daha fazla öldürüyor? sorusunun sorulmasına neden oluyor.

Koronavirüs salgınında çoğu ülkede erkeklerin ölüm oranı kadınların oranından daha fazla. İngiltere de bu orana sahip ülkelerden birisi. Konunun üzerine eğilen uzmanlar ise erkeklerde riskin neden daha fazla olduğu sorusuna yanıt aradı. Bilim insanları henüz bunun sebebinin ne olduğundan emin değil fakat Oxford Üniversitesi'nden bir profesör, kadınların bağışıklık sisteminin erkeklerden daha güçlü olduğunu söyledi.

Koronavirüs tespit edilen birçok hasta hafif belirtilerle hastalığı atlatırken, bazıları daha ağır şekilde yaşıyor. Bu kişilerin çoğu, 50 yaş üstü erkekler.

Oxford Üniversitesi'nde bağışıklık sistemi üzerine çalışan Profesör Philip Goulder, "Kadınların ve erkeklerin bağışıklık sistemi arasında çok ciddi farklar olduğu gün geçtikçe daha fazla kabul gören bir durum haline geliyor, bu da birçok salgın hastalığın ortaya çıkardığı sonuçta etkili oluyor" dedi ve ekledi:"Kadınların bağışıklık sisteminin aşılara ve bulaşıcı hastalıklara verdiği tepki, erkeklerinkinden çok daha sert ve daha etkili."Bunun sebebi kadınların erkeklerden iki kat fazla X kromozomu taşıması olabilir. Erkeklerde X ve Y kromozomları eşit sayıdayken kadınlarda Y kromozomu yerine de X kromozomu var.Bazı kritik önemdeki bağışıklık genleri, X kromozomunda yer alıyor.

Nottingham Üniversitesi'nden Moleküler Tıp Profesörü Ian Hall ise, "Davranış farklılıklarının erkeklerde riskin çok daha yüksek olmasının sebebi olabileceği konusunda kesinlikle ikna oldum. Bununla birlikte henüz belirlenmemiş başka faktörler de bu farkta rol oynuyor olabilir." dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

koronavirus