Canik'te 10. sempozyum başladı

TAKİP ET

Canik Belediyesi tarafından Nisan ayında "3. Bin Yılda İnsan" başlığı altında düzenlenen sempozyumlar serisinin ikincisi olan "Hedefe Doğru İnsan" konulu 10. Uluslararası Canik Sempozyumu başladı.

Nisan ayında "3. Bin Yılda İnsan" başlığı altında düzenlenen uluslararası sempozyumlarının ilkinde geçtiğimiz hafta dünyanın farklı yerlerinden bilim insanlarının katılımıyla "Medeniyetler Merkezi ve Büyük Güçlerin Hedefi Ortadoğu" konulu 9. Uluslararası Canik Sempozyumu'nu geride bırakan Canik Belediyesi, yeni bir sempozyumun heyecanını yaşıyor. Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Hedefe Doğru İnsan" konulu 10. Uluslararası Canik Sempozyumu düzenlenen açılış töreniyle başladı.

SOSYAL DÖNÜŞÜM

Yoğun ilginin olduğu törende açış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, belediye olarak insana yönelik her alanda çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekti. Genç, "Belediyecilik sadece fiziksel dönüşümden ibaret değildir. Çünkü sadece fiziksel yatırımla insanı mutlu edemezsiniz. Şehri dönüştürürken sadece fiziksel değil, geleceğe umutla bakabilen insanlar, hayalleri büyüyen çocuklar için kültürel ve sosyal dönüşüm de gerçekleştiriyoruz. İnsanlarımızın psikolojisi açısından önemli dönüşümler gerçekleştiriyoruz. Bu yönde fiziksel değişimin yanında sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlıyoruz" dedi.

BİLGİYİ ŞEHİRLE BULUŞTURUYORUZ

Amaçlarının bilgiyle insanı buluşturmak olduğunu ifade eden Başkan Genç, "3. bin yıl farklı bir dünyanın resmini karşımıza koyuyor. Akıllı makineler, yapay zeka, dijital ortamlar gibi bir çok gelişim insanlığı etkiliyor. Bu durum karşısında insan olarak biz ne olacağız? İnsanlık nereye gidecek? Gelişim ve değişimi seyredecek miyiz? Yoksa gelişim ve dönüşümü yönlendiren biz mi olacağız? Bu noktada üniversitedeki bilgiyi halkla buluşturamıyorsanız bir kıymeti yoktur. Bilgiyi mutlaka şehirle ve insanla buluşturmalıyız. Onun için bu sempozyumları düzenliyoruz. Bilginin iktidar olduğu 3. bin yılda insanı mutlu kılmanın yollarını mutlaka bulmak zorundayız. Bu düşünceyle geçen yıl ilkini gerçekleştirerek Hedefe Doğru İnsan'ı merkezimize koyduk" diye konuştu.

CANİK, MARKA OLDU

Yerel yönetim olarak şehir ile insan arasında organik bağ kurmayı amaç edindiklerini belirten Başkan Genç, "Hedefe Doğru İnsan anlayışımız kapsamında, insanlarımızın psikolojik açıdan huzurlu, mutlu yaşamaları için eğitim, kültür, sanat, spor alanlarında da çok önemli çalışmalar yaptık. Canik artık sempozyumlar konusunda artık marka oldu. Sempozyumlar konusunda tecrübeli bir belediye olarak, düzenlediğimiz sempozyumların sonunda ortaya çıkan bildirileri kitaplaştırarak insanlığın hizmetine sunduk. Türkiye ve Dünya'nın pek çok kütüphanesinde Canik ismini görebilirsiniz. İnşallah bu ay düzenlemiş olduğumuz iki sempozyumumuzdan çıkacak bildirileri de kitaplaştırarak, insanlığın ve dünyanın hizmetine sunacağız" şeklinde konuştu.

PDR BÖLÜMÜ İSTİYORUZ

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Doç. Dr. Cengiz Şahin de, "İnsan psikolojisi dediğimizde Amerika ve Avrupa akla gelir. Aslında Türk tarihine baktığımızda insan psikolojisini iyileştirmeye yönelik çalışmaların Avrupa ve Amerika'dan çok daha önce olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'de psikoloji eğitim sistemine 1950'li yıllarda girdi. Yıl 2018. 1950'ye geriye doğru dönüyoruz. Çıkan yasa taslaklarından rahatsızız. Bugün rehber öğretmen olarak sıkıştırılmış bir alanı temsil etmeye zorlanıyoruz. Bugün dünya büyüyor, Türkiye büyüyor, insanların ihtiyaçları farklılaşıyor, yeni meslekler gelişiyor, dünya da gelişiyor, ama Türkiye'de bu gelişmiyor. Türkiye'de insanların kurumların alt dallara ihtiyacı var. Ancak sesimizi duyan yok. Biz PDR olarak bölüm olmak, alt dalları açarak insanlara hizmet vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

CANİK BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR

Sempozyumların büyük emek isteyen organizasyonlar olduğuna işaret eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, "Bakanlık olarak insanı temel amaç alıyoruz. İnsanın yaşadığı ortamla, şehirle ilgili çalışmalar önemli. Bilimin temel amacı insana hizmet etmektir. Bu bakımdan bilimin insana hizmet için kullanıyor olması bu sempozyumu önemli kılıyor. Bu nedenle bu sempozyumun düzenlenmesine büyük emek harcayan sayın Belediye Başkanı sayın Osman Genç'e, Başkan Yardımcısı sayın Alican Usta ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi. Milli Eğitim İl Müdürü Coşkun Esen ise, şunları söyledi: "Hızla dönen ve değişen bir dünyada yaşıyoruz. Kaçıncı bin yılda olursak olalım, hangi alanda olursa olsun temelde insanı konuşuyoruz. İnsanın ihtiyaçları dünden farklıdır. Onun için insanın rehberlik konusunu tartışmak zorundayız. Bir belediye sadece yol, köprü yapmaz, gönüllere giden hizmetleri de sunar. Bu sempozyum da bu anlamda bir belediyecilik hizmetidir. Akademi ile şehri buluşturan bir düşünce." 

İLK GÜN 4 OTURUM YAPILDI

Açılış konuşmalarının ardından "Hedefe Doğru İnsan" sempozyumunun ilk oturumu yapıldı. Psikolojik Danışma, Gelişim, İletişim Uzmanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda, "Bağımlılık ve İnsan" başlığı ele alındı. Gün boyunca ayrıca "Sağlık ve İnsan", "Değerler Eğitimi", "Eğitim ve İnsan" konu başlıkları masaya yatırıldı. 15 Nisan'da sona erecek sempozyumun açılışına Başkan Osman Genç'in yanısıra Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Doç. Dr. Cengiz Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, Milli Eğitim İl Müdürü Coşkun Esen, Başkan Yardımcısı Alican Usta, Psikolojik Danışma, Gelişim, İletişim Uzmanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı ile yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden akademisyenler katıldı.

osman genç