Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi

TAKİP ET

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84. yıldönümünde Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde 'Cumhuriyet Tarihinde Kadının Siyasette Rolü ve Önemi' konulu 43. istişare toplantısı düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantıda, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk’ün açılış konuşmasının ardından bir konuşma yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Havva Rendeci, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadının Türk siyasi yaşamında yer alması için büyük bir çaba sarf etmiş ve kadına seçme ve seçilme hakkını bugün uygar diye geçinen birçok batı medeniyetinden önce vermiştir. Ancak sonraki yıllarda ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıların da etkisiyle kadın siyasette istediği noktaya gelememiş, son yıllarda siyaset mekanizmasını düzenleyen erklerin katkısı ile kadınlarımız yine etkin rol almaya başlamışlardır.” dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ise yaptığı konuşmada, “Kadınlar her zaman toplumun önde gelen müstesna kişileridir. Bunun en önemli örneklerini Kurtuluş Savaşı’nda vatanı için mücadele eden kadınlarımızdan görebiliriz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti var ise kahraman kadınlarımızın sayesindedir. Türkiye’de bugün itibariyle 674 kadın muhtar bulunmaktadır. Türkiye genelinde 2009 yılında 412 kadın muhtarımız görev yaparken, bugün ise bu sayı 674’e çıkmıştır. Türkiye’nin 73 ilinde kadın muhtar görev yapmaktadır. En fazla kadın muhtar bulunan il ise İstanbul’dur. Bu ili İzmir ve Ankara takip etmektedir. Samsun ise 10 kadın muhtar ile Türkiye’de ilk 10’da yer almaktadır. Kadın muhtarlarımızın sayısının daha da artmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, kadın-erkek ayrımı yapılmadığı zaman toplumların daha ileri gideceğini ifade ederek, “Kadınlarımız hayatın her alanında görev almaktadır. Muhtarlıkta, milletvekilliğinde, doktorlukta yani her meslekte artık kadınlar yerini almıştır. Toplumda kadın-erkek ayrımı yapılmaması toplumların gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Bu düşüncenin savunulmasına bile gerek yok. Herkes bunun doğru olduğunu görüyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da kadınların sosyal hayata katılmasında büyük etkisi var. ” dedi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasanın kabulünün, Cumhuriyet tarihimiz içinde demokrasi adına atılan en önemli adımlardan birisi olduğunu kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Ülkemizde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14 ve İsviçre’den 34 yıl önce verildi. Pek çok batılı ülkeden önce yürürlüğe konan bu yasa sayesinde kadınlarımızın siyasi ve toplumsal hayattaki konumları daha da güçlenmiştir. Ancak henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Son yapılan seçimlerde ülkemizdeki kadınların TBMM’de temsil oranı %17’dir. 595 milletvekilinin 104’ü kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranın daha da artması gerekmektedir. Yine son yirmi yılda kadınların iş ve ekonomide yer alması için önemli teşvikler verilmektedir. Başta KOSGEB ve İŞKUR olmak üzere devletin tüm kurumları %32,5 olan kadın istihdamını artırmak için çaba göstermektedir. İlimiz bu konuda Türkiye ortalamasının üzerindedir.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Vali Osman Kaymak ve protokol üyelerine, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Öztürk ve Türkiye’nin diğer illerinden gelen muhtarlarımız tarafından plaket ve yöresel hediyeler takdim edilirken, toplantı OMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Çiğdem Şimşek’in sunumuyla sona erdi.

Toplantının ardından, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi fuaye alanındaki ‘Samsun ve Kadın’ sergisinin açılışını protokol üyeleriyle birlikte gerçekleştiren Vali Kaymak, sergiyi gezdikten sonra muhtarlarımızla hatıra fotoğrafı çektirdi.