Sigmund Freud: Rüyalar, Hipnoz ve Psikanaliz Hakkında Kapsamlı Bir Rehber

TAKİP ET

Avusturya doğumlu Sigmund Freud'un kim olduğu, öne sürdüğü tezleri, önemli vaka çalışmaları ve yöneltilen olumlu-olumsuz eleştiriler psikoloji alanında uzman olan Alan Porter tarafından kaleme alındı. İlksatır Yayınevi etiketiyle yayımlanan 'Sigmund Freud: Rüyalar, Hipnoz ve Psikanaliz Hakkında Kapsamlı Bir Rehber'de Freud'un gördüğü destekler kadar aldığı eleştirilere de yer verilmesi, eserin objektifliği konusunda da benzerlerinden ayrılmasını sağlıyor.

Westminster Üniversitesi Sosyal Bilimler Okulu Başkan Yardımcısı, sosyal psikoloji ve psikoloji tarihi alanında uzman olan Alan Porter psikoloji alanına ilgi duyanlar için önemli bir rehbere imza attı. Psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanalizin kurucusu, psikolojinin en popüler isimlerinden Avusturya doğumlu Sigmund Freud’un kim olduğuna, psikoloji alanına bizim bildiğimiz katkıları yapmadan önce neler yaptığına dair kapsamlı bir çalışma hazırladı. Bu çalışma, “Sigmund Freud: Rüyalar, Hipnoz ve Psikanaliz Hakkında Kapsamlı Bir Rehber” adıyla İlksatır Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Objektif bir özet sunuyor
Freud’un içinde büyüdüğü çevre, aile, okul yaşantısı, aldığı eğitimler ve bu eğitimlerin ileride işine ne şekilde yaradığı, kendisinden önce ve kendi döneminde psikiyatri alanının durumu, öne sürdüğü tezler, psikanaliz kuramını nasıl oluşturduğu ve geliştirdiği, üstünde çalıştığı bazı önemli vaka çalışmaları hakkında bilgi, psikanalizin yayılması ve bir topluluk haline gelmesi ancak aynı zamanda bu topluluk içinde yaşanan çatlaklarla başka dallara ayrılması, Freud’un kültür ve sanat konusunda da psikanaliz yöntemini kullanarak öne sürdüğü savlara değinilmesi ve dönemindeki olumlu-olumsuz eleştirilere yer verilmesi ayrı başlıklar olarak okuyucuya sunuluyor. Tüm bunlar kronolojik bir sırayla aktarılırken, hem Freud’un fikirlerini hem de bu fikirlere yönelik günümüzde dahi yankı bulan olumlu ve olumsuz eleştirileri inceliyor.
Potansiyel bir harita
Porter, kitap için, “Okuyucuların bu kitabı zengin ve etkileyici bir literatüre açılan potansiyel bir harita gibi kullanarak birincil kaynaklara ve diğer ikinci kaynaklara göz atmalarını destekliyorum. Freud’dan hoşlansak da tiksinsek de fikirleri var olmaya devam edecek” diyor.
Kitapta görsellerle desteklenen bilgiler, alana ilgi duyan kişiler için oldukça sağlam bir özet sunuyor. Freud’un gördüğü destekler kadar aldığı eleştirilere de yer verilmiş olması eserin objektifliği konusunda da benzerlerinden ayrılmasını sağlıyor.

Alan Porter kimdir?

Alan Porter, Westminster Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nde müdür yardımcısıdır. Üniversitenin fen fakültesinde yıllardır psikoloji dersi vermektedir. Polytechnic of Central London ve London School of Economics’te psikoloji eğitimi almıştır. 25 yılı aşkın süredir sosyal psikoloji ve psikoloji tarihi dersleri vermektedir. Araştırma alanları arasında psikoloji tarihi ve felsefesi, sosyal temsiller ve akademik psikolojinin günlük hayattaki anlamı ile kullanımı yer almaktadır.
 

Sigmund Freud: Rüyalar